StoryEditor

Nový Zákonník práce podľa Tomanovej neobmedzí podnikanie

12.03.2007, 07:42
Autor:
SITASITA

Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová (Smer-SD) nesúhlasí s tvrdením zamestnávateľov, že pripravovaná novela Zákonníka práce (ZP) obmedzí podnikanie. Do Živnostenského zákona ani Obchodného zákonníka, ktoré upravujú podnikanie sme ničím nevstúpili, zdôraznila v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Podľa Tomanovej sa preceňuje vplyv Zákonníka práce na znižovanie nezamestnanosti. Hlavný vplyv na pokles nezamestnanosti u nás mal podľa nej vstup do Európskej únie a s tým spojený vyšší hospodársky rast.
Podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni víta postoj ministerstva práce, ktoré návrh novely ZP nepovažuje za konečný a v niektorých bodoch pripúšťa diskusiu. HZDS má podľa neho výhrady hlavne proti obmedzovaniu práce na živnosť. Urbáni uviedol, že jedným z dôvodov prísnejšieho vymedzenia závislej činnosti má byť zneužívanie inštitútu práce na živnosť, ktoré sa odráža v menšom výbere povinného poistného. "Sú úniky a my potrebujeme naplniť fondy, to je celkom pravda," pripustil tým, že HZDS nechce, aby sa tak stalo na úkor rozvoja podnikania.
Ivete Radičovej (SDKÚ-DS) prekáža posilňovanie postavenia odborov na úkor zamestnancov aj zamestnávateľov. Zákonník práce by podľa nej nemal vytvárať zbytočné bariéry na trhu práce. Obáva sa hlavne dopadu obmedzenia práce na živnosť na malých podnikateľov v sektoroch, kde má práca sezónny charakter.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 04:48