StoryEditor

Opätovný návrh na odškodnenie nebankových klientov

03.01.2006, 16:51
Autor:
TASRTASR
Zákon o čiastočnom odškodnení vkladateľov do nebankových subjektov predložili opätovne do parlamentu opozičné strany KSS, Smer-SD a ĽS-HZDS. Maximálna výška istiny, z ktorej by ministerstvo určovalo výšku odškodnenia vkladateľa, má byť jeden milión korún.

Zákon o čiastočnom odškodnení vkladateľov do nebankových subjektov predložili opätovne do parlamentu opozičné strany KSS, Smer-SD a ĽS-HZDS.
Právna norma upravuje podmienky čiastočného odškodnenia klientov finančných inštitúcií Horizont Slovakia a.s., B.M.G Invest s.r.o., BDV družstvo a.s., Autodrukos s.r.o., AGW Holding a.s, AGW s. r. o. a Sporoinvest a.s..
Oprávnená osoba, ktorá preukáže, že do nebankových subjektov vložila finančné prostriedky a že jej do skončenia činnosti nebankových subjektov nebola vyplatená vložená istina, alebo že výška vyplatených výnosov z istiny nepredstavuje výšku vloženej istiny, môže podľa tohto zákona požiadať o odškodnenie ministerstvo financií. Maximálna výška istiny, z ktorej ministerstvo určí výšku odškodnenia vkladateľa, je jeden milión korún.
Rezort financií odpočíta z istiny všetky výnosy vyplatené vkladateľovi. Zistenú sumu vynásobí ustanovenými koeficientmi týmto spôsobom: do 300 tisíc Sk koeficientom 0,5, od 300 001 do 400 000 Sk koeficientom 0,48, od 400 001 do 500 000 Sk koeficientom 0,46, od 500 001 do 600 000 Sk koeficientom 0,44, od 600 001 do 700 000 Sk koeficientom 0,42 a od 700 001 do 1 000 000 Sk koeficientom 0,4.
Ak by zákon parlament schválil a prezident ho odobril svojim podpisom, do účinnosti by mal vstúpiť od 1. januára budúceho roka. Poškodení klienti svoje pohľadávky potom budú môcť rezortu financií nahlásiť do pol roka. MF SR bude mať rok na posúdenie žiadosti. Po rozhodnutí o čiastočnom odškodnení ministerstvo do 30 dní zašle poškodeným peniaze.
Opozícia predloženie zákona odôvodňuje tým, že štát z titulu nečinnosti príslušných štátnych orgánov nesie určitý podiel spoluzodpovednosti za škody, ktoré nebankové subjekty spôsobili občanom. Podľa KSS, Smeru a ĽS-HZDS príslušné štátne orgány na rozdiel od vkladateľov mali dostatočné informácie a prehľad o vysokej rizikovosti vkladov do týchto nebankových inštitúcií. Zároveň vedeli o porušovaní zákona zo strany nebankových subjektov. "Napriek tomu, že už mali skúsenosť s podvodným konaním nebankových subjektov aj v predchádzajúcich rokoch, v prípade uvedených subjektov nekonali dôsledne a rázne proti nim nezakročili a nezabránili tak defraudácii miliardových vkladov občanov vkladateľov do týchto nebankových subjektov," uvádza sa v dôvodovej správe k zákonu. Konaním nebankových subjektov a nečinnosťou štátnych orgánov podľa predkladateľov boli porušené základné ľudské práva a slobody občanov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. júl 2024 04:08