StoryEditor

SAV sa zapojí do aktivít v rámci Medzinárodného roka planéty Zem

11.03.2007, 13:00
Autor:
TASRTASR

Zvýšiť informovanosť širokej verejnosti o globálnych problémoch Zeme je jedným z hlavných cieľov podujatí pripravovaných v rámci Medzinárodného roka planéty Zem (IYPE).

Aj keď OSN vyhlásila IYPE na rok 2008, viaceré aktivity sa začínajú už v tomto roku a celkove sú plánované na obdobie 2007 - 2009. Budú zamerané na 10 vytýčených tém, medzi nimi otázky podzemnej vody, zmien podnebia, poznanie hlbín Zeme, problematiku pôdy, oceánov, hospodárne využitie nerastných zdrojov a iné aktuálne otázky. Pracoviská Slovenskej akadémie vied (SAV) sa podľa slov riaditeľa Geologického ústavu SAV Jaroslava Lexu zapoja do integrovaných projektov, ktoré sa pripravujú v rámci vyhláseného Medzinárodného roka a z ktorých na záver vyplynú odporúčania pre politikov a vlády ako chrániť Zem, aby sa nenarušil systém planéty.

Vzhľadom na ohrozenie planéty, zmeny v atmosfére a hydrosfére, trvalé poškodzovanie životného prostredia, kľúčovú úlohu zohrávajú vedy o Zemi a vedci zaoberajúci sa geovednými disciplínami. V popredí je výskum štyroch základných zložiek zemského systému - litosféry, hydrosféry, biosféry a atmosféry.

Slovenská akadémia vied chce pri príležitosti Medzinárodného roka planéty Zem čo najviac prispieť k lepšej informovanosti verejnosti o geovedách a prebudiť najmä medzi mládežou záujem o geológiu a geofyziku. V spolupráci so Slovenským národným múzeom SAV pripraví viaceré výstavy v Bratislave a iných mestách SR ako aj prednášky odborníkov o spomínaných vedných disciplínach a hlavných témach IYPE.

K vyhláseniu Medzinárodného roku planéty Zem Valným zhromaždením OSN (koncom roku 2005) došlo z iniciatívy celosvetovej organizácie - Medzinárodnej únie geovied (IUGS) so sídlom v Trondheime v Nórsku. Slovensko bolo od začiatku signatárom tohto procesu. K iniciatíve IGUS sa pridalo aj UNESCO a možno povedať, že ide o najväčšiu celosvetovú iniciatívu, ktorej cieľom je záchrana Zeme a trvalo udržateľného života na nej.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 21:49