StoryEditor

Ešte tri dni môžu rodičia zapísať dieťa do materskej školy

27.03.2007, 14:12
Autor:
TASRTASR
Ešte tri dni majú rodičia na to, aby zapísali svoje dieťa do materskej školy (MŠ). Písomné rozhodnutie o jeho prijatí alebo neprijatí oznámi riaditeľ do konca apríla.

Ešte tri dni majú rodičia na to, aby zapísali svoje dieťa do materskej školy (MŠ). Písomné rozhodnutie o jeho prijatí alebo neprijatí oznámi riaditeľ do konca apríla.
K prihláške musí rodič pripojiť potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa, najmä ak má zdravotné problémy, je hyperaktívne, alebo ak má poruchy komunikácie. V takýchto prípadoch treba priniesť aj odporúčanie špeciálneho pedagóga alebo psychológa, že dieťa môže byť umiestnené v bežnej triede.
Súčasťou prihlášky je aj dotazník, zameraný na povahu, charakter, zvyky a správanie dieťaťa, oficiálne údaje o ňom aj rodičoch vrátane telefonických kontaktov. Ak dieťa zo škôlky nebude vyzdvihovať rodič, je potrebné priložiť aj splnomocnenie pre danú osobu.
Hoci rodič má právo vybrať si MŠ pre svoje dieťa kdekoľvek, o jeho prijatí či neprijatí rozhodne riaditeľ. Dieťa môže byť umiestnené do škôlky po dosiahnutí dvoch rokov. Avšak ak je počet prihlásených detí vyšší, ako je kapacita zariadenia, riaditeľ musí uprednostniť päťročné deti a deti s odloženou povinnou školskou dochádzkou.
Výška poplatkov štátnych a neštátnych MŠ je rôzna. Zatiaľ čo štátne MŠ nepožadujú zápisné, súkromné môžu žiadať až 1500 korún. Mesačné príspevky v štátnej MŠ sú ohraničené 350 korunami. Ak sa dieťa stravuje v škôlke celý mesiac, rodič zaplatí ďalších zhruba 600 korún. Okrem toho rodičia si sami odsúhlasia celoročný jednorazový poplatok do rodičovského združenia.
Poplatky v súkromných MŠ sa môžu vyšplhať aj do výšky 8500 korún, stravné sa pohybuje v rozpätí 30 až 60 korún na deň.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. júl 2024 10:36