StoryEditor

Občania sa sťažujú na lekárov pre poplatky

07.09.2006, 17:08
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo zdravotníctva dostalo k dnešnému dňu viacero sťažností na lekárov, ktorí vyberali poplatky napriek nariadeniu vlády o ich zrušení.

Ministerstvo zdravotníctva dostalo k dnešnému dňu viacero sťažností na lekárov, ktorí vyberali poplatky napriek nariadeniu vlády o ich zrušení.
Jeden z pacientov sa telefonicky sťažoval na lekárku - diabetologičku z privátnej ambulancie v Leviciach, ktorá žiadala za vyšetrenie hladiny cukru v krvi sumu 40 až 60 korún. Pacient to pochopil, že je to namiesto zrušeného poplatku, informovala dnes TASR hovorkyňa MZ SR Silvia Balázsiková. Podľa nej rezort prípad okamžite preveril. "Potvrdilo sa, že lekárka vyberala poplatky, podľa jej vyjadrenia za nadštandardné vyšetrenie hladiny cukru v krvi. Kontrolný orgán zistil, že lekárka neupozornila pacientov na to, že ide o výkon plne hradený z verejného zdravotného poistenia. Z toho vyplýva, že náhradu za výkon si lekárka mala uplatniť od zdravotnej poisťovne," povedala Balázsiková.
Ďalšia sťažnosť podľa nej prišla e-mailom. Pacient sa sťažoval, že v Trenčíne pri návšteve u obvodného lekára od neho miesto zrušeného 20-korunového poplatku pýtali sumu 40 korún s odôvodnením, že ide o platbu na skúmavky.
"Chorý sa pýtal, čo má robiť, keďže s tým nesúhlasí, ale obáva sa následkov z nezaplatenia takéhoto poplatku a ako bude lekár voči nemu postupovať a či to neohrozí kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti," uviedla hovorkyňa.
Niekoľko pacientov telefonicky informovalo MZ SR o tom, že v niektorých ambulanciách v Bratislave vyberali poplatky za vypísanie receptu. Všetky sťažnosti, ktoré zaznamenali, postúpili na odbor kontroly a sťažností MZ SR, ktorý postupne tieto podnety preverí.
Balázsiková vyzvala občanov, aby nahlásili svoje skúsenosti s výberom poplatkov po 1. septembri na MZ SR alebo na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). V prípade, že ide o zdravotnícke zariadenie a lekárov pôsobiacich pod VÚC, pacienti by mali svoje sťažnosti smerovať tam.
Podľa hovorkyne ÚDZS Radoslavy Miklášovej úrad do dnešného dňa nedostal žiadny podnet k porušeniu nariadenia vlády o zrušení poplatkov v zdravotníctve.
Kabinet vládnym nariadením zrušil od 1. septembra 20 a 50-korunové poplatky za ošetrenie u lekára a pobyt v nemocnici. Zo série poplatkov, ktoré zaviedla predchádzajúca vláda, zatiaľ zostal v platnosti len 60-korunový paušál za návštevu pohotovosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 17:16