StoryEditor

Greenpeace: GM kukurica MON 863 je zdraviu škodlivá

23.06.2005, 17:50
Autor:
TASRTASR

Geneticky modifikovaná (GM) kukurica MON 863 spôsobuje zdravotné riziká. TASR o tom informovala organizácia Greenpeace po tom, čo biotechnologická spoločnosť Monsanto zverejnila utajené informácie o pokusoch s GM organizmami (GMO)
Zo správy podľa Greenpeace vyplýva, že zvieratá kŕmené touto geneticky modifikovanou plodinou, vykazovali viaceré zdravotné defekty, ako napríklad zmenšené vnútorné orgány či poruchy v krvnom obraze. GM kukurica MON 863 však mala produkovať len toxín zabíjajúci škodlivý hmyz a nemala mať žiadne vedľajšie dopady.
O zverejnení utajovaných dokumentov Monsanta, rozhodol na žiadosť Greenpeace vyšší administratívny súd v nemeckom Münsteri, informoval TASR hovorca Greenpeace Slovensko Juraj Rizman. Rozsudok sa podľa ochranárov stane precedensom pre prípady, keď biotechnologické spoločnosti utajujú svoje plány a štúdie v procese hodnotenia rizík geneticky modifikovaných plodín na životné prostredie a ľudské zdravie.
Rozhodnutie nemeckého súdu prišlo podľa Rizmana v poslednej minúte. V piatok sa totiž bude na Rade ministrov pre životné prostredie EÚ v Luxembursku rozhodovať o povolení tejto kukurice na potravinárske a krmovinárske účely. Organizácia Greenpeace a viacerí nezávislí experti v tejto súvislosti spoločne vyzvali orgány EÚ na prijatie zákazu GM kukurice MON 863. Ministri životného prostredia budú rozhodovať aj o existujúcich národných zákazoch na dovoz a pestovanie GM rastlín.
"Geneticky modifikovaná kukurica by nemala byť povolená, či už ako jedlo pre ľudí alebo krmivo pre zvieratá," povedal profesor Gilles-Eric Séralini z francúzskej Commission du Génie Biomoléculaire (CGB), ktorá je zodpovedná za hodnotenie rizík GM rastlín. "Nie je možné predpokladať, že škody spôsobené na vnútorných orgánoch potkanov a krvných obrazoch zvierat sú založené na náhode," dodal profesor Arpád Pusztai, ktorý robil hodnotenie rizík kukurice MON863 pre nemeckú vládu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 18:12