StoryEditor

Tatranci požadujú prehodnotenie rozhodnutia o rušení lôžok

13.03.2007, 13:40
Autor:
TASRTASR

Diskusiu odborníkov na imunológiu a prehodnotenie avizovaného rušenia pľúcnych lôžok vo Vysokých Tatrách požaduje samospráva, dotknuté liečebne i pacienti. Ako dnes informovali ich zástupcovia, v rámci avizovanej celoslovenskej redukcie lôžok o šesťtisíc, zrušených má byť 1421 pľúcnych lôžok, z toho 1129 v Prešovskom kraji. Týka sa to predovšetkým liečební vo Vysokých Tatrách.
Primátor mesta Ján Mokoš v tejto súvislosti konštatoval, že ide o neuvážené rozhodnutie "od stola". Jednou zo základných funkcií, ktoré Vysoké Tatry plnia, je klimatická liečba. Chorôb dýchacích ciest a alergií pribúda a práve Tatry majú v stredoeurópskom regióne najlepšie podmienky na liečbu, čo potvrdzujú aj skúsenosti samotných pacientov.
"Odhliadnuc od hlavného dôvodu, teda jedinečnosti prostredia, je tu aj otázka dopadu na zamestnanosť a budúcnosť vysokošpecializovaných odborníkov, ktorí ťažko nájdu uplatnenie na Slovensku a budú odchádzať do zahraničia," povedal primátor pre TASR. Pripomenul, že neuvážené administratívne opatrenia prehĺbia regionálne rozdiely. V Tatrách nikdy nebudú automobilky. Väčšina mestských častí si podnes zachovala kúpeľný charakter. Namiesto rušenia lôžok by bola žiaduca modernizácia zariadení a využitie kapacít i odborného potenciálu nielen občanmi Slovenska, ale aj okolitých krajín.
V troch zariadeniach, ktoré sa majú zrušiť - v Tatranskej Polianke, Tatranskej Kotline a Novom Smokovci, sa ročne lieči asi 3500 pacientov, pričom každý z nich strávi v Tatrách asi 20 dní. "Som astmatička. Liečiť som sa začala ako šesťročná spočiatku v Luhačoviciach, neskôr vo Vysokých Tatrách. Po liečbe sa minimálne pol roka cítim lepšie," uviedla Katarína Brožeková z Holíča, jedna z vyše stovky pacientov, ktorí podpísali petíciu za zachovanie liečební v Tatrách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. júl 2024 15:14