StoryEditor

Opoziční lídri zjednotili svoje postoje pred schôdzou NR SR

22.01.2007, 14:57
Autor:
TASRTASR

Opoziční lídri sa na dnešnom stretnutí dohodli na spoločnom postupe na najbližšom rokovaní Národnej rady SR. Informoval o tom predseda KDH Pavol Hrušovský.
Všetky tri strany KDH, SDKÚ-DS a SMK sa tiež dohodli, že pošlú premiérovi Robertovi Ficovi otvorený list, v ktorom vyjadria svoje kritické stanovisko k aktuálnej zahraničnej politike vlády.
"Dohodli sme sa na tom, že opozičné poslanecké kluby podporia návrhy zákonov, ktoré predložia opoziční poslanci," vysvetlil Hrušovský s dodatkom, že v prípade KDH ide o zákon o otcovskej dovolenke a malú novelu občianskeho zákonníka. "Všetci podporíme návrh tzv. zákona o druhom pilieri dôchodkovej reformy," dodal.
Opozičné strany budú na post predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa presadzovať poslanca Františka Mikloška (KDH) a na post ombudsmana ústavnú právničku Vieru Mrázovú. Zároveň sa rozhodli zúčastniť na hlasovaní o ostávajúcom kandidátovi na ústavného sudcu. "Keďže ide o tajné hlasovanie a inštitúciu, ktorá má byť čo najviac apolitická, nebudeme hovoriť mená," uviedol predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Dodal však, že o tom, ako budú hlasovať, majú v podstate jasno.
"V ostatnom čase zaznieva z úst predsedu NR SR Pavla Pašku iniciatíva tzv. ústavnej komisie a komisie na novelu rokovacieho poriadku," otvoril Pavol Hrušovský ďalší bod rokovania. "Požiadame predsedu NR SR, aby listom informoval o dôvodoch, ktoré ho vedú k zriadeniu takejto komisie a o obsahu prípadnej zmeny ústavy," uviedol Hrušovský s dodatkom, že opoziční politici zatiaľ nevidia vážne dôvody na zmenu ústavného systému. "Ale sme pripravení viesť diskusiu vo vecnej, politickej, ako aj odbornej ústavno-právnej rovine," dodal. Prvé námety do diskusie o ústave, napríklad iniciatívu Slovenskej národnej strany na uzákonenie práva na bývanie, považuje opozícia za parciálne.
Opoziční politici zaslali predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi otvorený list, v ktorom vyjadrujú hlboké znepokojenie nad jeho poslednými krokmi v zahraničnej politike SR. "Cítime, že predstavujú reálnu hrozbu pre našu krajinu, ktorá sa z pozície rešpektovaného partnera môže posunúť na okraj rozhodovacích procesov v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii," uvádza sa v liste, ktorý reaguje na premiérovu účasť na recepcii na kubánskej ambasáde, ako aj plánované návštevy Líbye a Venezuely. "V oboch prípadoch ide o medzinárodne izolované režimy," upozorňujú opoziční politici a žiadajú premiéra, aby návštevy zrušil. V opačnom prípade podľa nich "nemožno vylúčiť aj nedôveru krajín, ktoré doteraz patrili medzi silných spojencov Slovenska".
Podpredseda SMK Pál Csáky na margo vysokých preferencií Smeru-SD poznamenal, že "hodina pravdy" pre túto stranu sa ešte len blíži, lebo vláda len teraz začína riešiť problémy v oblasti školstva, zdravotníctva a v ďalších oblastiach. "Vtedy sa ukáže, či im tieto preferencie, ktoré nie sú ničím iným, ako lacno kúpenými sympatiami, aj naďalej ostanú," uzavrel Csáky.
Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda na margo Smeru-SD poznamenal: "na mňa dýcha pôsobenie Smeru ako bývalej štátostrany."
Na stretnutí sa nezúčastnil predseda SMK Béla Bugár, ktorého zastupoval podpredseda strany Pál Csáky. Nie je to zo žiadnych iných dôvodov, ako z osobných a súkromných, upozornil Hrušovský.
Všetci traja politici vylúčili možnosť spolupráce s ĽS-HZDS. Podľa Dzurindu definitívne "padla" vytvorením vlády Smer-SNS-HZDS. "Napriek tomu mi dovoľte zaželať pánovi Mečiarovi skoré uzdravenie," uzavrel Pavol Hrušovský. Mikuláš Dzurinda a Pál Csáky sa k tomuto želaniu pripojili.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 12:06