StoryEditor

Kukan: Lukašenkov režim si vybral cestu konfrontácie

25.04.2006, 18:43
Autor:
TASRTASR

Režim prezidenta Alexandra Lukašenka nevyužil nedávne prezidentské voľby v Bielorusku ako príležitosť na podniknutie krokov smerom k nastoleniu demokracie v tejto bývalej sovietskej republike. Práve naopak - zvolil si cestu ďalšej konfrontácie. Konštatoval to dnes slovenský minister zahraničných vecí Eduard Kukan.
Voľby v Bielorusku neboli spravodlivé a demokratické a situácia v krajine sa nezlepšuje. Tamojší režim si ešte viac zúžil kanály komunikácie s medzinárodným spoločenstvom, povedal Kukan v príhovore na medzinárodnej konferencii Európska únia - Bielorusko po prezidentských voľbách, ktorá sa dnes koná v Bratislave.
Kukan poukázal na dôležitosť uvalenia vízových reštrikcií na bieloruských predstaviteľov, ktorí sú zodpovední za netransparentnosť prezidentských volieb. Uviedol, že za týmito krokmi by mali nasledovať aj reštrikcie iného druhu, napríklad zmrazenie účtov vedúcich politických predstaviteľov. Zdôraznil však, že žiadne z týchto opatrení by nemali byť prijímané na úkor bieloruského obyvateľstva.
Prezidentské voľby v Bielorusku podľa Kukana reflektovali aj niektoré pozitíva. Ukázali, že tamojšia spoločnosť dospieva a obyvatelia už nemajú strach vyjadriť svoj názor.
Konferenciu organizuje výskumné centrum Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí SR, Nadáciou Friedricha Eberta a German Marshall Fund of the U.S.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. september 2024 03:16