StoryEditor

Valentovič má čas, poisťovne príliš nie

04.05.2007, 00:00
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič (nominant Smeru) sa o svoju funkciu zatiaľ báť nemusí -- opozícia ho odvolať nechce, čas mu dáva aj predseda vlády a Smeru Robert Fico.

Naopak, ohrozené začínajú byť skôr zdravotné poisťovne. Podľa informácií HN mieni premiér už v pondelok navrhnúť svojim koaličným partnerom z ĽS- HZDS a SNS zriadenie iba jednej zdravotnej poisťovne. Včera o tom už rokoval aj s Valentovičom. Predbežne však Fico s podporou menších vládnych strán počítať nemôže. "Je to len zbytočný hazard a strácanie času, aby sme sa zas presvedčili, že tento krok nemal žiaden efekt," hovorí poslanec SNS Štefan Zelník. Žiadne riešenie v tom nevidí ani Združenie zdravotných poisťovní, ktoré zastrešuje štyri súkromné poisťovne.
"Neprinesie to zdravotníctvu ani korunu navyše, monopolný nákupca znamená hrozbu diktátu," komentuje Ficov zámer prezident združenia Igor Dorčák. Pripomína, že napríklad Švajčiari sa v marcovom referende vyslovili jasne proti - 70 percent obyvateľov hlasovalo proti systému jedinej poisťovne.
O podrobnostiach včerajšieho stretnutia však Fico aj Valentovič mlčia. "Najskôr premiér návrhy predstaví koaličným partnerom, až potom budeme informovať médiá," povedala premiérova hovorkyňa Silvia Glendová. Politológ Peter Horváth je však presvedčený, že Fico nemá konkrétne riešenie - keby ich mal, už by ich totiž prezentoval. Premiér sa stretol s ministrom po tom, čo mu v stredu stiahol z vlády informatívne materiály o racionalizácii v nemocniciach - chýbali mu totiž záväzné úlohy. Nový materiál s konkrétnymi opatreniami a termínmi má Valentovič - aj na základe výsledkov pondelkovej koaličnej rady - vláde predložiť na budúci týždeň.
Mimo ohrozenia
Valentovič sa zatiaľ nemusí obávať odvolania. Opozícia včera potvrdila, že takýto návrh nepodá. "To, že Valentovič neurobil nič, je fakt. Ale nemenej dôležitý je i fakt, že dostal zlé politické zadanie. Ten, kto tú výhybku prehodil na slepú koľaj, bol Fico a strana, ktorú reprezentuje," vyhlásil šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Opozícia však chce na nadchádzajúcej schôdzi NR SR požiadať vládu o správu o stave zdravotníctva a návrhoch na riešenie situácie. "Nechceli sme písať čierne knihy. Ale ak opozícia žiada správu o stave v zdravotníctve, rád im vyhoviem," reagoval Valentovič. V správe sa chce totiž venovať najmä zhodnoteniu pôsobenia predchádzajúcej vlády v rezorte.
Odďaľovanie pádu?
Valentovič má zatiaľ podporu aj v koalícii, hoci predseda SNS Ján Slota vyjadril "určitú nespokojnosť" s opatreniami v rezorte. Podľa Horvátha je Valentovičova pozícia neúnosná. Premiér sa však snaží čo najviac oddialiť moment, keď ho odvolá. "Bol by to jasný dôkaz jeho prvej dokonanej politickej porážky." Valentovičovo odvolanie by totiž bolo podľa neho priznaním si, že s rezortom, ktorý pred voľbami najviac kritizoval, nič nedokázal urobiť.

01 - Modified: 2003-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Veľká cena Rakúska 02 - Modified: 2003-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prehľad domácich športových podujatí 03 - Modified: 2003-05-15 22:23:08 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 16. 5. 2003
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 15:54