StoryEditor

Na infraštruktúru v rómskych osadách by bolo treba možno až 100 miliárd

21.06.2005, 11:48
Autor:
TASRTASR

Na dobudovanie technickej infraštruktúry v rómskych osadách by bolo potrebných niekoľko desiatok, možno až 100 miliárd korún.
Povedal to minister výstavby a regionálneho rozvoja László Gyurovszky na dnešnej tlačovej besede v Trenčíne, kde rokovala pracovná skupina pre rozvoj rómskych komunít. "Keby sme chceli odstrániť všetky nedostatky, ktoré sme zmapovali v týchto osadách len po stránke technickej infraštruktúry, tak by tá suma bola v desiatkach miliárd korún. Skôr bližšie k stovke," konštatoval. Podľa jeho slov do výstavby infraštruktúry a nájomných bytov v rómskych osadách ide ročne asi 300 miliónov korún.
Ministerstvo eviduje 612 rómskych osád, pričom medzi osady radia aj rómske sídliská a ulice v mestách. Gyurovszky hovorí, že ich majú zmapované z hľadiska vybavenosti infraštruktúrou, vysporiadania pozemkov, zlegalizovania stavieb, zamestnanosti, pôrodnosti aj školskej dochádzky detí. "Disponujeme veľkým množstvom informácií o rómskych osadách a vieme, čo je potrebné riešiť," tvrdí minister.
Za prvoradé považuje vysporiadanie pozemkov a zlegalizovanie stavieb. "Potom je tam možné dostavať infraštruktúru a pokračovať v programe výstavby nájomných bytov." Dôležité je podľa neho aj vybudovanie komunitných centier a podpora malého, stredného a živnostníckeho podnikania v osadách. Na pomoc rómskym osadám chce rezort výstavby a regionálneho rozvoja použiť peniaze zo štrukturálnych fondov a z verejných aj súkromných fondov.
rt som

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. september 2024 02:08