StoryEditor

Vláda dnes prerokuje novelu, ktorá zvyšuje sadzby pokút

09.11.2005, 11:10
Autor:
TASRTASR

Vláda dnes prerokuje návrh novely zákona o priestupkoch, ktorý rozširuje skutkové podstaty priestupkov vo verejnej správe a zvyšuje jednotlivé sadzby pokút.
Za vulgárny útok na policajta či úradníka bude môcť výtržník od januára dostať pokutu až do výšky 10 tisíc korún. Pribudne priestupok neoprávneného držania licencie. Desaťtisícovú pokutu budú môcť podľa novely dostať aj sprejeri. V prípade, že sa páchatelia v priebehu dvoch rokov opakovane dopustia toho istého priestupku, hrozí im až dvojnásobná pokuta hornej hranice sadzby za konkrétny priestupok.
Veková hranica zodpovednosti za spáchanie priestupku bude rovnako ako trestná zodpovednosť 14 rokov. Priestupok si bude možné tiež odpracovať.
Vláda sa vráti tiež k odloženej správe o situácii v regiónoch postihnutých povodňami, škodách a prijatých protipovodňových opatreniach v rokoch 2004 a 2005. Podľa správy Slovensko zaostáva za plnením programu protipovodňovej ochrany, na ktorý bolo do roku 2010 vyčlenených 7,7 miliárd korún, o takmer 4,8 miliardy. Celkové náklady na odstraňovanie škôd a škody spôsobené povodňami dosiahli od januára takmer 870 miliónov korún.
Členovia vlády sa oboznámia aj s analýzou dynamiky výberu odvodov do zdravotných poisťovní za prvých deväť mesiacov tohto roka. Za toto obdobie sa vybralo na odvodoch do zdravotných poisťovní 54,8 miliardy korún. Príjmy z výberu poistného podľa predpokladov štátneho rozpočtu na tento rok by mali byť vo výške 74,5 miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. jún 2024 22:12