StoryEditor

SHR so Spoločnosťou ľudí dobrej vôle realizujú projekt pomoci žiadateľom o azyl

29.06.2006, 17:06
Autor:
TASRTASR

Prispieť k zlepšeniu kvality života žiadateľov o azyl je cieľom projektu venovaného bezplatnému právnemu poradenstvu a materiálnej starostlivosti s dôrazom na maloletých a zraniteľné osoby. Od 5. mája ho začala realizovať Slovenská humanitná rada (SHR) spolu s partnerskou organizáciou Spoločnosť ľudí dobrej vôle vo všetkých azylových zariadeniach na Slovensku.
Obe organizácie spoločne požiadali o finančné prostriedky z Európskeho utečeneckého fondu na podporu ohrozených skupín žiadateľov o azyl a azylantov prichádzajúcich na územie Slovenska, informovala dnes na stretnutí s novinármi riaditeľka Úradu Slovenskej humanitnej rady (SHR) Eva Lysičanová.
Projekt Sociálne, právne a psychologické poradenstvo a asistencia, materiálna starostlivosť a zabezpečovanie voľnočasových aktivít žiadateľom o azyl s dôrazom na starostlivosť o maloletých a ostatné zraniteľné osoby zabezpečuje tiež právne zastupovanie, sprostredkovanie psychologického poradenstva, sociálne poradenstvo, výučbu slovenského jazyka a doplnkovú zdravotnú pomoc. Osobitná pozornosť sa venuje maloletým bez sprievodu, ženám s deťmi, tehotným ženám, starým a handicapovaným ľuďom, spresnila prezidentka Spoločnosti ľudí dobrej vôle so sídlom v Košiciach Iveta Liberková. Zdôraznila, že sociálni pracovníci venujú starostlivosť utečencom sedem dní v týždni. V každom tábore pracuje aj učiteľ slovenského jazyka a psychológ.
Ako konštatoval vedúci projektu Pavol Kopinec, utečenci z krajín postihnutých vojnovými konfliktami či prírodnými katastrofami prichádzajú na územie SR často vo veľmi zúboženom stave, nedostatočne oblečení, hladní alebo chorí. Po poskytnutí základnej pomoci ich právni poradcovia oboznámia, kde sa nachádzajú a informujú ich, že žiadatelia o azyl musia v prvej krajine, kam prídu, azylovú procedúru aj ukončiť.
V roku 2004 bolo na území Slovenska zachytených 196 maloletých detí bez sprievodu rodičov. V tom istom roku požiadalo o azyl 11 395 osôb. Od roku 1993 doteraz bol azyl v SR pridelený asi 560 ľuďom.
Medzi utečencami prichádzajúcimi na Slovensko sú najmä Indovia, Gruzínci, Čečenci, Vietnamci, ľudia z Pakistanu, Bangladéša i Ruska. Väčšinou sa utečenci snažia dostať zo Slovenska ďalej na Západ - do Rakúska, Česka a Nemecka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 01:30