StoryEditor

Regulačná novela neprospeje liberalizácii trhu s elektrinou

28.11.2006, 12:16
Autor:
SITASITA

BRATISLAVA 28. novembra - Novela zákona o regulácii sieťových odvetví, ktorú schválila Vláda SR v stredu 15. novembra, znamená zastavenie liberalizácie trhu s elektrinou.

Na svojom poslednom rokovaní prezídium ZZES prijalo stanovisko k vládou schválenej novele zákona o regulácii sieťových odvetví. V prezídiu zväzu sú zastúpené organizácie najväčších výrobcov aj distribútorov elektrickej energie v SR.

Liberalizácia trhu s elektrinou
Podľa členov ZZES neprinesie spomalenie až zmrazenie liberalizácie trhu s elektrinou a jeho plná regulácia dlhodobé riešenie súčasných problémov a výziev. Správnejším postupom sa javí zvýšenie likvidity tohto trhu. Na to je v prípade trhu s elektrinou nevyhnutná zmena pomerov predovšetkým v oblasti výroby a dovozu elektriny. Štát by sa preto podľa ZZES mal sústrediť na podporu podmienok pre príchod investorov v oblasti výstavby nových výrobných kapacít. Svoju pozornosť by štát mal venovať aj posilneniu možností cezhraničného dovozu elektriny modernizáciou a dobudovaním prenosovej sústavy.
Navyše je zastavenie liberalizácie trhu v rozpore s európskou smernicou číslo 2003/54/EC (článok 21) torá zaviedla od 1. júla 2004 (pre všetkých odberateľov s výnimkou domácností a od 1. júla 2007 vrátane domácností) povinnú liberalizáciu trhu s elektrinou pre všetky členské štáty.

Obmedzenie nezávislosti regulačného úradu a ohrozenie investícií
Členovia ZZES vidia potrebu vylúčiť akékoľvek obmedzenie nezávislosti regulačného úradu.
Posilnenie akéhokoľvek vplyvu na regulačný proces by prinieslo so sebou pravdepodobne zníženie objemu nevyhnutných investícií do opráv, obnovy a rozvoja prenosových a distribučných sietí v SR. V čase výrazného rozvoja výrobného sektora ekonomiky SR sú dostatočné investície do kvality a bezpečnosti dodávky elektriny kľúčovým predpokladom udržania rastového trendu v priemysle. Zvýšený politický tlak pri cenotvorbe v regulovaných oblastiach môže znamenať pokles objemu investícií do sietí v hodnote niekoľko stoviek miliónov až niekoľko miliárd korún.

Prezídium prerokovalo spoločný postup pri vyjednávaní o dodatku č. 2 ku KZVS (Kolektívna zmluva vyššieho stupňa). Doterajšie rokovania so SOZE a ZOJES nedospeli k dohode vo všetkých bodoch.


Ing. Tomáš Malatinský, prezident ZZES

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. .

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 13:12