StoryEditor

MZV: Ficova návšteva Líbye rozšírila podmienky pre spoluprácu

13.03.2007, 15:01
Autor:
TASRTASR

Oficiálna februárová návšteva premiéra Roberta Fica v Líbyi vytvorila vhodné podmienky pre rozšírenie obchodno-ekonomickej spolupráce a bola impulzom na skvalitnenie slovensko-líbyjských vzťahov vo všetkých oblastiach spoločného záujmu. Uvádza sa to v informácii o výsledkoch rokovaní premiéra Fica v Tripolise, ktorú na stredajšie zasadnutie kabinetu predkladá rezort diplomacie.
Premiér Fico prezentoval v Tripolise záujem o účasť slovenských firiem pri modernizácii líbyjských vojenských lietadiel L-39 Albatros. Ďalšie možnosti spolupráce oboch krajín sú v oblasti ťažobného, petrochemického, strojárskeho a obranného priemyslu, ako aj v stavebníctve, energetike, zdravotníctve a cestovnom ruchu. Rokovania sa týkali aj možnosti diverzifikácie dovozov ropy na Slovensko.
Materiál ďalej uvádza, že predseda vlády na rokovaniach s najvyššími predstaviteľmi požiadal líbyjskú stranu o humánny prístup a maximálne úsilie nevyhnutné k skorému a spravodlivému vyriešeniu prípadu bulharských zdravotných sestier a palestínskeho lekára obvinených z nakazenia líbyjských detí vírusom HIV. V tejto súvislosti odovzdal Fico druhej strane list prezidenta Ivana Gašparoviča.
"Premiér zároveň vyjadril solidaritu s obeťami humanitárnej katastrofy a ich príbuznými a ponúkol ozdravné pobyty na Slovensku pre časť detí infikovaných HIV/AIDS. Naznačil taktiež možnosť príspevku SR do Benghazi International Fund na podporu infikovaných detí alokáciou časti deblokovaných prostriedkov líbyjského dlhu," konštatuje rezort diplomacie.
Líbyjskí partneri vyjadrili pripravenosť podporovať podnikateľské aktivity slovenských firiem. V blízkom čase chcú vyslať na Slovensko expertnú skupinu za účelom posúdenia investičného prostredia pre pôsobenie líbyjského kapitálu v snahe diverzifikovať prebytky z ropných príjmov. Záujem prejavili o návštevu slovenského ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií so zástupcami slovenských stavebných firiem s cieľom posúdiť konkrétne možnosti účasti na pripravovaných investično-stavebných projektoch v Líbyi v predpokladanom rozsahu 30 miliárd USD.
Premiér rokoval aj o vyriešení pohľadávok voči líbyjskej džamahírii z obdobia Československa. Expertné rokovania na túto tému by mali pokračovať v máji 2007 v Bratislave.
Líbya má záujem aj o obnovenie pôsobenia slovenských zdravotníkov v krajine, postgraduálne štúdium absolventov medicíny v SR či širšie využitie kúpeľnej turistiky na Slovensku.
Obe strany počas rokovaní zdôraznili potrebu prípravy dvojstrannej hospodárskej dohody, dohody o vzájomnej podpore a ochrane investícií, ako aj o zamedzení dvojitému zdaneniu.
Okrem predsedu líbyjskej vlády Bagdádího Alí Mahmúdího, ktorého pozval na návštevu Slovenska, sa Robert Fico v Tripolise stretol s ďalšími predstaviteľmi krajiny, vrátane líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 06:18