StoryEditor

Na verejne prístupných miestach v Prešove pretrváva zákaz piť alkohol

24.07.2006, 18:31
Autor:
TASRTASR

Na verejne prístupnom mieste v Prešove bude i naďalej zakázané požívať alkoholické nápoje. Proti tomuto ustanoveniu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) protestoval Okresný prokurátor v Prešove, no jeho protest dnes prešovskí mestskí poslanci bez diskusie odmietli.
Poslanci na zasadnutí prijali argumenty, podľa ktorých mesto Prešov má VZN o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a ochrane nefajčiarov v súlade so zákonom. Je v záujme zabezpečenia verejného poriadku, ochrany zdravého morálneho a fyzického vývoja mládeže a ochrany spoločnosti pred nežiaducimi spoločenskými javmi. Postihuje nielen neprispôsobivých občanov, nadmerne požívajúcich alkoholické nápoje. Tie možno podľa VZN na verejnosti požívať len pri jednorazových alebo krátkodobých akciách povolených primátorom mesta, ako je napríklad vítanie Nového roku, na letných terasách reštauračných zariadení a vo všeobecnosti v čase od 03. do 04. hodiny. VZN je účinné od 14. apríla 2006, mestský parlament ho schválil necelý mesiac predtým.
Prokurátor vidí hlavný dôvod porušenia zákona v tom, že mestská samospráva môže svojím VZN obmedziť alebo zakázať predaj, podávanie alebo požívanie alkoholu v určitých hodinách alebo dňoch, ale nie takúto činnosť úplne zakázať.
Okresný prokurátor Michal Glevaňák je na dovolenke, preto sa TASR nepodarilo získať jeho stanovisko k dnešnému rozhodnutiu mestského zastupiteľstva. Ak prokurátor bude trvať na svojom proteste, môže VZN skončiť až na Ústavnom súde SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 23:41