StoryEditor

Neviditeľná ruka štátu

09.06.2003, 00:00
Zdravotné poisťovne sa zmenia na akciové spoločnosti. Rudolf Zajac chce, aby si konkurovali, no štát bude tak či tak všetko riadiť. Viac v článku časopisu Formát.
  • Poistenie vo svete
  • Filo: Potrebujeme reálne ceny
  • Pažitný: Nemecký Mercedes a slovenská Fabia
  • Zajacova reforma zdravotníctva nadobudla svoju prvú konkrétnu podobu - platenie za služby pociťujeme pri každej novej návšteve lekára alebo vyberaní liekov na recept. "Neviete si predstaviť, ako ma to zdržiava a uráža," sťažuje sa obvodná lekárka.
    Chystá sa ďalší reformný krok a už sú ďalšími "urazení" - zdravotné poisťovne. Tím ministra Rudolfa Zajaca má ambiciózny cieľ: urobiť zo zadlžených poisťovní podnikateľské subjekty, medzi ktorými si občan bude môcť vyberať podľa ponuky ich služieb. Lenže podľa poisťovní to ministerstvo chce urobiť bez nich a nemá záujem konzultovať pripravovanú novelu zákona o zdravotnom poistení. Navyše, štát si v zdravotnom poistení aj naďalej nechá podstatnú úlohu.
    Poisťovne ako podnikateľky. Krokom k "trhovosti" poisťovní má byť predovšetkým premena súčasných verejnoprávnych zdravotných poisťovní najneskôr od roka 2005 na akciové spoločnosti so základným imaním prinajmenšom 100 miliónov korún. Majú sa riadiť obchodným zákonníkom, zákonom o účtovníctve a v prípade krachu sa bude voči nim uplatňovať zákon o exekučnom poriadku a zákon o konkurze a vyrovnaní. ...
    Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
    Zostáva vám 85% na dočítanie.
    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko-2, menuAlias = slovensko-2, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    26. jún 2024 14:25