StoryEditor

Ako správne postupovať pri kúpe strechy nad hlavou

30.10.2003, 23:00
Kúpa domu či bytu spravidla znamená investíciu celoživotných úspor, prípadne zadlženie na niekoľko desiatok rokov. Človek by si mal preto pri zaobstarávaní nehnuteľnosti veľmi dôkladne premyslieť každý krok, aby o peniaze neprišiel. Rovnako dôležité je aj nepodpisovať nič bez dôkladného prečítania a porozumenia.
Výber nehnuteľnosti
Výber novej strechy nad hlavou by sa mal začať menším cenovým prieskumom. Vlastnú predstavu budúceho bývania možno konfrontovať s ponukou aj viacerých realitných kancelárií a inzertných periodík. Konkrétny výber by sa mal začať obhliadkou nehnuteľnosti. Pri nej by kupujúci nemal zabúdať na detaily. Predajca sa spravidla snaží nalešteným nábytkom a poukázaním na pekný výhľad odviesť pozornosť od nedostatkov, aby za dom či byt získal čo najviac. Podľa Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) by mal človek obhliadku absolvovať za denného svetla. Skôr si tak všimne zatekajúcu strechu, zvlhnutú a popraskanú omietku či šváby a mravce. Lepšie je pritom navštíviť aj viacero nehnuteľností, aby zákazník získal lepšiu predstavu o type domu alebo bytu, ktorých chce kúpiť.
Overenie stavu
Na overenie technického stavu zvolenej nehnuteľnosti je vždy lepšie privolať odborníka na reality alebo súdneho znalca. Čerstvá farba na stenách totiž dokáže pred laickými očami zakryť veľa. Expert okrem zhodnotenia stavu klientovi urobí aj odhad trhovej ceny domu či bytu. Kvalifikované rady síce môžu stáť aj niekoľko tisíc korún, môžu však ušetriť omnoho viac.
Veľa môže napovedať aj vek nehnuteľnosti. Staršie domy či byty sú síce lacnejšie, ich prevádzka však býva veľmi nákladná. Väčšinou totiž nie sú dobre tepelne izolované, čo podstatne zvyšuje náklady na vykurovanie. Okrem toho si svoje môžu vyžiadať aj prípadné časté rekonštrukcie. Odborníci preto odporúčajú skôr investovať do nového bývania, aj keď je to finančne náročnejšie. Vložená suma sa totiž môže časom vrátiť.
Vek je podľa NARKS osobitne dôležitý pri panelových domoch. Bytovky staršie ako 30 rokov sa totiž v blízkej budúcnosti nevyhnú komplexnej obnove, čo pre vlastníkov môže znamenať investíciu aj pol milióna korún. Ak by však k opravám nepristúpili, panelák by sa časom stal neobývateľným a úrady by ho nariadili zbúrať na náklady obyvateľov, čo ich môže stáť až štvrť milióna korún.
Pozor na okolie
Pri kúpe nehnuteľnosti je dôležité aj okolie. Ako NARKS uvádza, kupujúci by si mal všímať najmä blízkosť železnice, ciest, hluk, správanie susedov, možnosti dopravy, parkovania či perspektívy ďalšieho rozvoja lokality. Ak bývanie zaobstaráva rodič, mal by vnímať okolie aj ako prostredie, ktoré jeho dieťa bude ovplyvňovať. Aj pohľad cez okno na deti hrajúce sa priamo na ceste, pretože v okolí nie je žiadne ihrisko, môže rozhodnúť v neprospech inak pekného bývania.
Ak je klient rozhodnutý
V prípade, že sa zákazník po obhliadke pevne rozhodol pre kúpu domu či bytu, mal by si od vlastníka vyžiadať list vlastníctva z katastra nehnuteľností. Inak by mohol kúpiť niečo, čo nie je na predaj a prísť o svoje peniaze. Z uvedeného dokumentu sa človek okrem mena skutočného vlastníka kupec dozvie aj to, či nehnuteľnosť nie je zaťažená záložným právom alebo nakladanie s ňou nie je inak obmedzené. Ďalšími dôležitými dokumentmi, ktoré by si mal záujemca vypýtať, sú podľa NARKS snímka z katastrálnej mapy, správcovské zmluvy, stavebné výkresy a pod.
Realitné kancelárie
Aj realitnú kanceláriu by si mal človek overiť skôr, ako jej služby využije. Zákazník sa dozvie viac napríklad kontrolou obchodného registra. Istým znakom serióznosti takýto firiem je aj členstvo v Národnej asociácii realitných kancelárií Slovenska. Ani to však nemusí byť zárukou. Preto by si mal klient skôr, ako čokoľvek podpíše, od realitnej kancelárie vypýtať zmluvu o zabezpečovaní sprostredkovania predaja a splnomocnenie na výkon obhliadky nehnuteľnosti. Kúpa domu či bytu cez realitnú kanceláriu je často pohodlnejšia a jednoduchšia. Za uvedenú službu si firmy účtujú províziu spravidla do šiestich percent.
Zmluva a platba
Ak človek ešte nikdy kúpno-predajnú zmluvu nepripravoval, nemal by sa to učiť pri zaobstarávaní nehnuteľnosti. Podstatne istejšie je nechať si ju vypracovať alebo aspoň skontrolovať odborníkom. Ani po podpise dohody sa však človek nestáva automaticky vlastníkom domu alebo bytu. Preto by nemal dohodnutú sumu okamžite vyplatiť. A to ani v prípade, že dohodu uzatvára prostredníctvom realitnej kancelárie. Kupec sa majiteľom nehnuteľnosti skutočne stáva až po zápise zmeny do listu vlastníctva na katastrálnom úrade. Existujú rôzne spôsoby, ako sa môže klient proti prípadnému podvodu brániť. Napríklad notárska úschova, akreditív alebo vinkulácia vkladu, kde sú peniaze viazané do podpisu zmluvy. Až keď všetko prebehne bez problémov, peniaze sa vydajú predávajúcemu a obchod sa uzavrie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. júl 2024 10:32