StoryEditor

Mamma Mia! Prichádza Abba

01.10.2007, 00:00
Tridsať miliónov divákov a tržby vyše dve miliardy dolárov. Tak presne tieto čísla má na konte jeden z najúspešnejších svetových muzikálov Mamma Mia!, založený na kultových piesňach legendárnej švédskej skupiny ABBA.

Muzikál, ktorý The New York Post označil za "senzáciu", si už od zajtra budú môcť v bratislavskej Incheba Expo Aréne pozrieť aj Slováci.
Zrodil sa fenomén
Príbeh muzikálu Mamma Mia! sa podľa jeho producentky Judy Craymer začal písať pred 22 rokmi. " Vtedy som po prvýkrát stretla Björna Ulvaeusa a Bennyho Anderssona, géniov, ktorí napísali piesne skupiny ABBA," prezrádza. Björn a Benny mali o nápade najskôr pochybnosti, Judy im však vysvetlila, že muzikál nebude o skupine Abba, ale pôjde o celkom nový pôvodný námet. Björn súhlasil pod podmienkou, že Judy zoženie dobrého scenáristu, a teda silný príbeh. To sa aj podarilo a 6. apríla 1999 sa v prestížnom londýnskom divadle Princa Edwarda z Walesu konala svetová premiéra muzikálu Mamma Mia! Presne 25 rokov po tom, čo Abba zvíťazila na súťaži Eurovízia s piesňou Waterloo. "Publikum bolo uchvátené! Ľudia tancovali v uličkách medzi sedadlami," spomína na premiéru Judy Craymer.
Odsúdený na úspech
Pesničky Abby okamžite "odsúdili" muzikál na komerčný úspech. Príbeh mladej nevesty, ktorá pred svadbou túži spoznať svojho skutočného otca, vyvolal v Londýne doslova šialenstvo, a tak sa začalo uvažovať o jeho inscenovaní aj za hranicami Anglicka.
V máji 2000 mal muzikál premiéru v Toronte v Kráľovskom divadle Alexandra, kde sa po štyroch rokoch stal najúspešnejším predstavením všetkých čias. A to sa mal hrať pôvodne iba šesť mesiacov. V júni 2001 sa Mamma Mia! začala hrať v austrálskom Melbourne. Métou pre tvorcov však bola scéna na Broadway v New Yorku. Na ňu sa muzikál dostal v októbri 2001. A napriek tomu, že Abba dovtedy v Amerike nebola veľmi známa, muzikál Mamma Mia! dosiahol jeden z najväčších objemov v predpredaji vstupeniek v histórii Broadway. Netrvalo dlho a muzikál navštívil vyše 60 amerických miest... V roku 2005 mal muzikál premiéru vo Švédsku a pri tej príležitosti sa na verejnosti stretla aj Abba v kompletnom zložení - po prvýkrát po 20 rokoch.
Rekordný muzikál
Od októbra 2003 sa Mamma Mia! postupne začala hrať v ôsmich jazykových mutáciách - v nemčine, japončine, holandčine, kórejčine, španielčine, švédčine, flámčine aj ruštine. Muzikál drží rekord v počte predstavení naskúšaných rôznymi divadelnými súbormi. Momentálne na svete existuje jeho 11 rôznych produkcií. Koncom augusta sa v divadle Princea z Walesu odohrala už 3 500. repríza muzikálu Mamma Mia! a ten sa tak stal najdlhšie hraným predstavením tohto divadla.
V Bratislave Mamma Mia! uvidíme v originálnej britskej produkcii, a teda v angličtine so slovenskými titulkami na veľkoplošnej obrazovke. "Som nadšená, že muzikál Mamma Mia! budú môcť vidieť aj diváci v Bratislave. Bude to vôbec po prvýkrát, kedy sa Mamma Mia! na Slovensku predstaví, a keďže viem, že všetky skladby Abby, ktoré v muzikále zaznejú, mali i v bývalom Československu fenomenálny úspech, verím, že divácky ohlas bude obrovský," odkazuje slovenským fanúšikom Abby Judy Craymer.
V súčasnosti sa pripravuje filmová verzia muzikálu, zahrať si v nej majú írsky herec Pierce Brosnan a americká hviezda Meryl Streepová. Film by mal prísť do kín v roku 2008.


Mamma Mia!
- kde: Incheba Expo Aréna, Bratislava
- za koľko: 1 000 - 1 500 korún
- kedy: 2. 10. o 19.30 hod.
3. 10.o 19.30 hod.
4. 10.o 19.30 hod.
5. 10.o 19.30 hod.
6. 10. o 15.00 hod.
o 19.30 hod.
7. 10. o 15.00 hod.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 02:17