StoryEditor

Týždeň pred televízorom

02.09.2005, 00:00

Piatok 2. septembra
20.25, Dvojka: Kúzelník Fellini
Britský dokument venovaný jednému z najdôležitejších filmových režisérov vôbec, Federicovi Fellinimu, unikátny tým, že je nakrútený ako zostrih televíznych interview, ktoré tento výnimočný tvorca poskytol v rôznych etapách svojej kariéry.
21.25, Dvojka: Čertova stena
Milá zaprášená československá filmová komédia režiséra Václava Wassermana z roku 1948 s -- z dnešného hľadiska dych vyrážajúcim -- hereckým obsadením: Andrej Bagar, František Zvarík, Július Pántik, Soňa Nemanová, ale aj Karol L. Zachar. Čo meno, to klasik, a aby toho nebolo dosť, film vznikol podľa scenára Ondreja Jariabka. Ľúbostný príbeh z Tatier o láske vzplanuvšej medzi dcérou miestneho lyžiarskeho inštruktora a ambiciózneho vysokoškoláka z mesta.
1.35, Joj: Celebrity
Jeden z najvydarenejších filmov, ktoré za posledných desať rokov nakrútil dnes už klasik, scenárista, režisér a herec Woody Allen. Cynická komédia o príliš ambicióznom neurotickom chlapíkovi, ktorý sa až veľmi snaží stať celebritou, s celou plejádou reálnych celebrít hrajúcich samých seba, nakrútená v roku 1998. Allenovo alter ego stvárnil Kenneth Branagh.

Sobota 3. septembra
8.25, Markíza: Nekonečná -- nevystupovať
Pôvabná československá komédia pre deti a troška infantilných dospelých o detskom prázdninovom tábore, ktorý majú pod palcom dvaja svojrázni chlapíci, nakrútená režisérom Radimom Cvrčkom v roku 1978. Popri detských hviezdach tých čias, Katke Zatovičovej a Matejovi Landlovi, vo filme po rokoch zákazov znova naplno zažiarili Milan Lasica a Július Satinský.
21.15, Markíza: Macher, magor a 15 melónov
Bizarná a akýmsi zvráteným spôsobom možno naozaj vtipná relatívne čerstvá francúzsko-britská komédia, "šmrncnutá" štipkou dobrodružstva o väzňovi a väzniteľovi, ktorí sa zhodou okolností dostanú k väčšiemu balíku peňazí, ako sú schopní zvládnuť. Film nakrútila v roku 2002 dvojica režisérov Alain Berbérian a Frédéric Forestier, ale na ich mieste by som sa tým veľmi nechválil. Skôr naopak.
21.35, Dvojka: Búrlivá svadba
Indicko-americko-francúzsko-taliansko-nemecká romantická viac-menej dráma indickej režisérky Miry Nairovej z roku 2001, ocenená na MFF v Benátkach, o tradičnej indickej svadbe indických emigrantov v USA. Jeden zo žiarivých príkladov, ako sa osobitý bollywoodsky spôsob filmového rozprávania približuje k nárokom euro-amerického diváka, o to zaujímavejší, že hlavné úlohy v ňom stvárnili veľké bollywoodske hviezdy Naseeruddin Shah, Lillete Debueyová a Shefali Shettyová, mimo Indie takmer úplne neznáme.

Nedeľa 4. septembra
13.30, Jednotka: Hej rup!
Klasická, nezabudnuteľná, dodnes vtipná a aktuálna československá komédia režiséra Martina Friča z roku 1934 s Jiřím Voskovcom a Janom Werichom v hlavných úlohách.
20.00, ČT 1: Jedna ruka netlieska
Česká, vraj čierna komédia režiséra Davida Ondříčka z roku 2003, programovo nakrútená tak, aby zopakovala úspech vynikajúcich Samotárov. Scenár k filmu napísal režisér Ondříček spolu s predstaviteľom hlavnej úlohy Jiřím Macháčkom v snahe čo najviac sa priblížiť ku kultovosti Samotárov. Žiaľ, z inak možno vtipného filmu o programovom nešťastníkovi, ktorému sa smola lepí na päty priam neuveriteľne, je až príliš cítiť kŕč. Chýba spontánnosť aj čaro nechceného, zostáva len kalkul. Ale raz vidieť sa oplatí.
20.15, ČT 2: Večer na tému: Letná filmová škola
Komponovaný večer venovaný Letnej filmovej škole v Uherskom Hradišti.

Pondelok 5. septembra
21.35, ČT 2: "Banáni"
Woody Allen druhýkrát v jednom týždni, tentoraz vo svojom staršom filme, priam jednom z prvých, nakrútenom v roku 1971. Bláznivá komédia o chlapíkovi, ktorý sa pokúša prežiť svoj život nenápadne, v tieni, ale to sa prieči mladej aktivistke, do ktorej sa zahľadí. Okrem iného aj unikátna možnosť vidieť Woodyho Allena a Sylvestera Stallona v jednom filme.
23.25, Joj: Väznica
Poctivý americký triler nakrútený populárnym, vlastne už regulárne slávnym nezávislým hercom a režisérom Stevom Buscemim v roku 2000, s Tomom Arnoldom, Edwardom Furlongom, Wilemom Dafoeom a, samozrejme, Stevom Buscemim v hlavných úlohách. Príbeh mladého delikventa odsúdeného na desať rokov, ktorého si vo väzení vezme pod ochranné krídla zaslúžilý recidivista.

Utorok 6. septembra
21.35, Jednotka: Dr. House
Konečne progresívny aktuálny televízny seriál, americký, komediálny, z roku 2004, o doktorovi, čo lieči napriek tomu, že ľudí príliš nemá v láske. Pilotnú epizódu režíroval režisér Bryan Singer, inak vrcholný režisér zodpovedný okrem iného aj za filmové hity X-Men a X-Men 2.
22.00, Dvojka: Divokosť v srdci
Majstrovský kúsok režiséra Davida Lyncha, nakrútený v roku 1990. Romantický a krvavý príbeh Sailora a Luly, dvoch zaľúbencov, ktorých láska sa nepáči potenciálnej svokre až do tej miery, že na Sailora pošle vraha.

Streda 7. septembra
21.00, ČT 1: Český sen
Relatívne kontroverzný český inscenovaný celovečerný dokument o realizácii jedného z najmasovejších podvodov v novodobých českých dejinách. Dvojica mladíkov -- sociológov vymyslí a realizuje obrovskú kampaň na otvorenie superhypermarketu s absurdne nízkymi cenami, ktorý však nikdy neotvoril svoje brány kupujúcim.

Štvrtok 8. septembra
22.10, ČT 2: Hovor s ňou
Španielska dráma slávneho režiséra Pedra Almodóvara z roku 2002 o zvláštnom prepojení životných osudov dvoch mužoch milujúcich ženy pripútané na lôžko. Preberie ich láska k životu? A potrebuje to niekto?

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 00:40