StoryEditor

Sporenie sa dá naprogramovať

19.02.2004, 23:00

Správcovské spoločnosti začali v súvislosti s investíciou do podielových fondov poskytovať aj programy sporenia. Ide o pravidelné, a najmä dlhodobé sporenie, pri ktorom klienti investujú v menších sumách do podielových fondov. Môže to byť teda ďalšia vhodná forma, ako ušetriť dieťaťu vopred určenú sumu peňazí.
Ako to funguje? Klient si na začiatku zvolí svoj investičný cieľ, teda sumu, ktorú chce šetrením dosiahnuť. Banky, ktoré programy sporenia predávajú, však zväčša majú určenú minimálnu vstupnú investíciu a aj minimálnu mesačnú sumu, ktorú klient musí šetriť. Sumy si však klient môže nastaviť aj individuálne. Peniaze smerujú do podielových fondov podľa výberu klienta a za získané výnosy správcovská spoločnosť klientovi nakúpi nové podielové listy.
Peniaze bude šetriť až dovtedy, kým nedosiahne hodnotu investičného cieľa, ktorú si zvolil na začiatku programu. Nevýhodou je práve výška zriaďovacieho poplatku, ktorá je zväčša daná určitým percentom z investičného cieľa. Ukončiť predčasne program je tak pre klienta zväčša nevýhodné, aj keď kedykoľvek možné. Naopak, výhodou je, že klient pravidelné platenie splátok môže v niektorých bankách aj prerušiť. A to aj viackrát. Výhodou týchto produktov je, že do fondov investuje klient pravidelne, v pravidelných intervaloch a rôznych cenách. Znamená to, že priemerná obstarávacia cena podielu sa priemeruje a optimalizuje. Z dlhodobého hľadiska tak priemerná obstarávacia cena jedného podielu bude nižšia ako cena podielu pri jednorazovom investovaní do podielového fondu. Naprogramovať sporenie si môžete napríklad v Slovenskej sporiteľni, Tatra banke, VÚB či Istrobanke.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 03:58