StoryEditor

Z obývačky rovno do divadla

09.05.2007, 00:00

Čím by ste prilákali človeka, ktorý doteraz divadlo skôr ignoroval, na festival Nová dráma?
-- Určite tým, že na ňom ide o moderné hry, moderné príbehy zo života, ktoré sú aktuálne a ktoré môže zažiť každý. Autori hier sú súčasní, nie je to nejaká klasika, ktorá toho, čo nechodieva do divadla, skôr odstraší. Aj jazyk hier je veľmi moderný, žiadne verše či archaické výrazy. A takmer všetky hry sú multimediálne -- spájajú rôzne médiá a divák sa tak akoby len prehupne zo svojej obývačky do divadla.

Ktorú hru by ste obzvlášť vypichli?
-- Ja sa veľmi teším na hru Kebab rumunského divadla Teatrul MIC. Od tohto ročníka bude totiž vždy jeden deň venovaný zahraničnému divadlu, začíname Rumunskom. Gianina Carbunariu je mladá rumunská, ale aj európska hviezda, jej hra Kebab bola minulý rok vyhlásená za jednu z najlepších európskych inscenácií. Bude zaujímavé konfrontovať zahraničné a naše divadlo, zistiť, na čom sme a vzájomne sa inšpirovať.

Má naša dráma šancu konkurovať zahraničiu?
-- Je veľmi zvláštne, že sa hovorí, že slovenská dráma sa neinscenuje a že je zlá. Ale keď sme robili prieskum, zistili sme, že päťdesiat percent inscenácií na Slovensku tvorí súčasná slovenská hra. Len treba hovoriť o tom, že sa inscenuje a že sú tie inscenácie dobré. Lebo sa stalo, že slovenský autor písal pod pseudonymom, a všetci tú hru "brali", no len čo sa prezradilo, že ide vlastne o Slováka, hneď každý začal hľadať chyby. Ako keby existovala akási nedôvera voči slovenským dramatikom. My sa ju prostredníctvom festivalu snažíme eliminovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 16:47