StoryEditor

Rating - svedectvo o zdraví firmy

18.03.2007, 23:00

Na podporu podnikania malých a stredných podnikov Bratislavská regionálna komora SOPK ponúka týmto podnikateľským subjektom novú službu -- projekt Rating malých a stredných podnikov -- Slovakia (ďalej Rating MSPS alebo RMSPS), ktorého cieľom je uľahčiť malým a stredným podnikom (MSP) získanie objektívneho ratingového ohodnotenia vlastnej firmy a v prípade získania dobrého výsledného ratingu  zároveň zabezpečiť jeho ďalšie využitie. http://www.ratingmsp.sk

Kontaktné miesta
Do projektu sú aktívne zapojené a ako kontaktné miesta pre podnikateľskú verejnosť fungujú okrem Bratislavskej RK SOPK aj regionálne komory SOPK v  Trnave, Trenčíne, Nitre, Banskej Bystrici a Košiciach. Kontaktné miesta poskytujú poradenstvo, konzultácie v súvislosti s projektom a príjem žiadostí od MSP. Prístup k potrebným formulárom a informáciám je prostredníctvom webovej stránky projektu http://www.ratingmsp.sk. K propagácii a informáciám k projektu slúži podnikateľom aj 12-stranová brožúrka.
Technickým garantom a vyhotoviteľom výsledného ratingu je spoločnosť SCB -- Slovak Credit Bureau, s. r. o., Bratislava, dodávateľ ratingového systému pre banky a štátny sektor. Technický garant zabezpečuje samotný výpočet a dodanie ratingu do 10 pracovných dní od objednania pomocou špeciálnej aplikácie k projektu Rating MSP -- Slovakia. Prostredníctvom tejto aplikácie je výsledný rating dodaný žiadateľovi diskrétne cez zaheslovanú webovú stránku do e-mailovej schránky. Výsledný rating je výhradným vlastníctvom MSP a môže ho sprístupniť partnerom, ak má záujem o dodávateľsko-obchodné vzťahy s niektorým z partnerov projektu.

Výhody projektu
Projekt Rating MSP -- Slovakia poskytuje malej alebo strednej firme na jednej strane možnosť sebapoznania a objektívneho hodnotenia, na druhej strane charakterizuje ekonomické zdravie firmy a jej potenciál stať sa spoľahlivým partnerom v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch, dôveryhodným klientom pre poskytovateľov bankových úverov, lízingových a iných finančných služieb.
Práve v súvislosti s ďalším využitím výsledného ratingu SOPK oslovila významné slovenské výrobné a finančné spoločnosti s ponukou stať sa partnermi projektu Rating MSP -- Slovakia, ktoré uznávajú komorový rating a zároveň ponúkajú a poskytujú firmám, držiteľom ratingového hodnotenia z projektu Rating MSP -- Slovakia, svoje služby za zvýhodnených podmienok. Momentálne sú partnermi projektu RMSP tieto významné spoločnosti: ČSOB a. s., Istrobanka, a. s., Doprastav, a. s., Siemens, s. r. o.

Čo môžete získať?
Úlohou partnera projektu je zohľadniť predložený rating pri výbere obchodných partnerov (klientov) a podľa svojho rozhodnutia oceniť dôveryhodnosť partnera (MSP) poskytnutím výhodných podmienok pri uzatváraní zmluvného vzťahu. Konkrétne výhody od partnerov:
ČSOB, a. s.:
-- ak poskytnete svoj súhlas a ČSOB bude môcť nahliadnuť do výsledkov vášho ratingu, môžete od ČSOB veľmi pohodlne získať úver s 50-percentnou zľavou na poplatku za spracovanie úveru.
SIEMENS, s. r. o.:
-- spoločnosť Siemens, s. r. o., ponúka dodávateľom v prípade, že disponujú ratingom z projektu Rating MSP -- Slovakia minimálne na úrovni kategórie B, skrátenie lehoty splatnosti dodávateľských faktúr na 30 dní. Spoločnosť Siemens, s. r. o., ponúka individuálne výhody taktiež svojim odberateľom, spočívajúce v predĺžení lehoty splatnosti a nižšom dodávateľskom financovaní počas odloženej lehoty splatnosti.
DOPRASTAV, a. s.:
-- spoločnosť Doprastav, a. s., zohľadní ekonomickú spôsobilosť záujemcov, garantovanú projektom Rating MSP -- Slovakia od BRK SOPK, ako jednu z možných podmienok zaradenia záujemcu medzi svojich dodávateľov.
ISTROBANKA, a. s.:
-- spoločnosť Istrobanka, a. s. ponúka zvýhodnené podmienky pre držiteľov Ratingu MSP -- Slovakia:
zľavy z mesačného poplatku za BUSINESSKONTO START, EFEKT a PROFIT až do výšky 50 % v závislosti od výšky ratingu, pričom platí, čím lepší rating, tým vyššia zľava
zľavy z poplatku za poskytovanie úveru IMPULZ a MILIARDOVÁ POMOC až do výšky 50 % v závislosti od výšky ratingu, pričom platí, čím lepší rating, tým vyššia zľava
zľavy z poplatku za vedenie úverového účtu pri ostatných úveroch okrem úverov IMPULZ a MILIARDOVÁ POMOC až do výšky 30 percent v závislosti od výšky ratingu, pričom platí, že čím lepší rating, tým vyššia zľava a rovnako po splnení podmienok Istrobanky, a. s., pre schválenie úveru
Ponuka výhod partnerov je zverejnená a aktualizovaná na webovej stránke k projektu http://www.ratingmsp.sk, poskytujúcej komplexné informácie pre malé a stredné firmy.
Počas jedenapolročnej pôsobnosti tejto jedinečnej služby doteraz ju využilo a svoj rating vlastní len deväť spoločností MSP. Najviac záujemcov bolo z Trenčianskeho kraja -- štyri firmy, z Trnavského a  zo Žilinského kraja po dvoch firmách a po jednom žiadateľovi z Bratislavského a Banskobystrického kraja.

Výsledný rating platí rok
Z pohľadu BRK SOPK je počet žiadateľov veľmi malý. Nevieme si vysvetliť, prečo malí a strední podnikatelia neprejavujú vyšší záujem o vlastnenie ratingu svojej spoločnosti. Nie je namieste obava z komplikovaného procesu žiadania o rating. Ide o veľmi jednoduchú cestu na získanie objektívneho ratingového hodnotenia, potrebné formuláre sú k dispozícii na stiahnutie na webovej stránke, kde je aj vysvetlený veľmi podrobne jednoduchý postup: žiadateľ si stiahne formuláre (z webovej stránky www.ratingmsp.sk), ktoré vyplní údajmi z účtovných uzávierok za posledné dva roky a zároveň za aktuálny štvrťrok a doručí na príslušné kontaktné miesto. Výsledný rating je vyhotovený do 10 pracovných dní od podania žiadosti.
Projekt je tým efektívnejší, čím viac subjektov je doň zapojených. To znamená, že čím viac malých a stredných podnikov a čím viac partnerov je v projekte zapojených, vytvára sa pre významné veľké spoločnosti o to väčšia databáza spoľahlivých dodávateľov a zákazníkov.

Rating o spoločnosti
V praxi to znamená, že subjekt MPS si prostredníctvom projektu Rating malých a stredných podnikov veľmi jednoduchou a lacnou cestou zabezpečí nestranný pohľad na vlastné hospodárenie, môže využiť komentáre z výsledku ratingu na zlepšenie vlastnej finančnej stability a rozvoj svojej činnosti, môže získať finančné úvery a iné výhody od zapojených významných spoločností (od partnerov projektu) a vďaka ratingu sa zvýši jeho dôveryhodnosť pri nadväzovaní dodávateľsko-odberateľských vzťahov.
Rating MSP ponúka nové možnosti na stabilný rozvoj podnikania MSP.
Rating podniku charakterizuje jeho momentálnu situáciu aj s prihliadnutím na vývoj odvetvia, v ktorom podnik pôsobí. Cieľom Ratingu MSP nie je posúdenie podnikateľských zámerov, ale objektívne vystihnutie jeho východiskovej situácie, ktorá môže byť kľúčovým parametrom pre ich dosiahnutie.
Je možnosťou získať objektívny pohľad na ekonomické zdravie danej spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 17:18