StoryEditor

Hrozba globálneho otepľovania aktivizuje

07.11.2007, 23:00

V Správe Organizácie Spojených národov, ktorá sa stala základným dokumentom pre rokovanie o zmene klímy vo svete, sa uvádza, že v dôsledku globálneho otepľovania vzrastú hladiny oceánov o 59 centimetrov a na nedostatok vody bude trpieť 3,2 miliardy ľudí. Navyše sa predpokladá, že vyhynie až 30 percent živočíšnych druhov.
Štatistické údaje z posledných niekoľkých desaťročí hovoria o tom, že ekonomické straty v dôsledku živelných udalostí sa každých desať rokov zdvojnásobujú a v priebehu niekoľkých najbližších rokov môžu dosiahnuť ročnú výšku 124 miliárd eur.
Takýto predpoklad znamená, že poisťovatelia budú musieť každý rok čeliť škodám vo výške 23 až 33 miliárd eur. Výstrahou je aj skutočnosť, že počet významných meteorologických udalostí sa od roku 1960 zvýšil až päťnásobne.
Dosah klimatických zmien pocítia mnohé odvetvia, ktorých zisk závisí aj od meteorologických podmienok. Nepochybne k nim patrí stavebníctvo, poľnohospodárstvo, cestovný ruch, ale aj poisťovníctvo, ktoré by malo byť zaradené do skupiny najpostihnutejších.
Európsky výbor pre poisťovníctvo (CEA) sa problematikou klimatických zmien a nárastom živelných udalostí v predchádzajúcich rokoch zaoberal a poisťovateľom a zainteresovaným stranám, ako sú národné vlády a európske inštitúcie, načrtol viacero odporúčaní. Predovšetkým, aby si všetci uvedomili následky klimatických zmien, a osobitne následky pre poisťovníctvo a aby rozhodnutia orgánov smerovali na prevenciu a adaptáciu na nové klimatické podmienky.
Výbor upriamil pozornosť na to, že poisťovníctvo nemôže znížiť samotné riziko spojené s klimatickými zmenami, ale môže prispieť k lepšiemu chápaniu týchto objavujúcich sa rizík. Spoločnosť má veľký záujem o predchádzanie nekontrolovanému rastu škôd v dôsledku klimatických zmien. Udržateľný rozvoj a dlhodobú konkurencieschopnosť je možné udržať tam, kde sa prijmú ekonomicky zdravé opatrenia. V boji proti klimatickým zmenám musia však byť prijaté preventívne, ale aj adaptabilné opatrenia.
Poisťovatelia majú podľa výboru špecifickú úlohu pri identifikácii a kvantifikácii rizík: včas poukazovať na riziko priamo aj prostredníctvom stanovovania cien a podmienok. Musia propagačne využívať napríklad geografické informačné systémy -- mapovanie, poukazovať na záplavové zóny, usilovať sa o sprísňovanie stavebných predpisov.
Ako investori môžu poisťovatelia prispieť ku klimatickej stabilite podporou obnoviteľných zdrojov energií, presadzovaním projektov na zníženie emisií uhlíka i pri obchodovaní s emisnými právami.

Odporúčania poisťovateľom i poistníkom
Poisťovatelia budú vystavení riziku ako:
-- poskytovatelia krytia meteorologických rizík,
-- partneri v rámci štruktúr uľahčujúcich financovanie nových projektov,
-- investori v spoločnostiach vystavených rizikám environmentálnej zodpovednosti.
Cieľom poistenia nie je podporovať všetky straty spôsobené živelnými udalosťami, ale aktualizovať riziká a rozdeliť straty medzi poistenými.
Identifikácia rizika -- Poistné odvetvie má dobré predpoklady identifikovať riziká, určiť rozsah regionálnych dosahov spôsobených klimatickými zmenami. Poisťovatelia môžu konkrétne zdôrazniť skutočnosť, že klimatické zmeny predstavujú hrozbu v prípade akumulácie extrémnych živelných udalostí.
Viesť zainteresovaných k uvedomeniu -- Dôležité je, aby predstavitelia poisťovníctva viedli zainteresovaných k pochopeniu vznikajúcich problémov, osobitne v exponovaných zemepisných šírkach, aby poukazovali na spôsob, akým klimatické zmeny ovplyvňujú individuálne záujmy, ale aj opačne, ako osobné či skupinové záujmy ovplyvňujú prostredie.
Kvantifikácia rizika -- Poisťovatelia majú expertízne postupy, databázy a adekvátne nástroje na analýzu identifikovaných rizík. Môžu predkladať odborné a kvantifikované informácie o potenciálnych nákladoch klimatických zmien s cieľom informovať všetkých zainteresovaných.
Poskytovanie krytia -- Poisťovacie odvetvie by malo byť schopné navrhovať vhodné a udržateľné krytie v meniacom sa prostredí. Preto poisťovatelia musia dôsledne zhromažďovať informácie o budúcich klimatických rizikách. Takýto prístup by mal umožniť predpovedať riziká presnejšie a prijímať vhodné poistné podmienky a postupy pri hodnotení rizík. Charakter rizík spojených s klimatickými zmenami môže viesť k vyšším nákladom nositeľov rizika, ktorí sú nedostatočne pripravení na častejšie prichádzajúce a silnejúce živelné udalosti. Poisťovne, ktoré sa usilujú identifikovať riziká spojené s klimatickými zmenami a pripravovať nové možnosti, získajú konkurenčnú výhodu. Taký prístup však vyžaduje vytvorenie elementárnych postupov, ktoré možno zhrnúť do dvoch kľúčových slov: prevencia a adaptácia.
Rozhodujúca úloha poisťovateľov -- Klimatická zmena predstavuje hrozbu pre poisťovateľov, ak musia čeliť rastúcemu počtu poistných udalostí v dôsledku živelných udalostí. Preto je cieľom zabrániť rastu škôd. Poisťovatelia hrajú rozhodujúcu úlohu. Vďaka svojim znalostiam sú schopní poskytnúť radu, ako zabrániť škodám. Môžu na to použiť varovný a geografický informačný systém.
V oblasti stavebníctva môže poisťovníctvo podporovať navrhovanie nových kódexov, nových materiálov, konštrukčné riešenie odolávajúce vetru, pevnejšie základy, lepšie pevnosti starých budov...
Poisťovníctvo môže prispieť tiež k zníženiu rizík podporou politiky na ochranu podnebia.
V úlohe investorov poisťovatelia môžu prispieť tiež k stabilite podnebia podporou obnoviteľných zdrojov energie, projektov na zníženie emisií a iniciatívami týkajúcimi sa obchodovania s emisiami. Zavedenie národnej legislatívy na emisiu skleníkových plynov ponúka poisťovateľom nové možnosti.
Na svetovej úrovni Kjótsky protokol stanovuje pre priemyselné krajiny globálny cieľ v období rokov 2008 -- 2012 znížiť emisie o 5,2 percenta v porovnaní s úrovňou roku 1990. Priemysel, ktorý je značne závislý od uhlíkového cyklu, bude musieť nájsť riešenie, aby sa dostal do súladu s týmito emisnými požiadavkami. To prinesie potrebu vytvoriť nové finančné produkty ponúkajúce poistenie zodpovednosti za nedodržanie stanovených kvót.
Environmentálny program Spojených národov (UNEP) obsahuje názor, že trhy s emisiami by mali do roku 2012 presiahnuť dva trilióny USD. To predstavuje veľké možnosti pre poisťovateľov.
Súkromno-verejné partnerstvo -- Dosah klimatických zmien možno zmierniť aj prostredníctvom koordinovaného postupu poistného sektora a vlád. Poisťovatelia môžu upozorňovať spotrebiteľov na riziká, ktorým by sa mali vyhnúť, pričom vlády sa môžu orientovať na otázky životného prostredia a zlepšovať schopnosť krajín riadiť klimatické zmeny.
Poisťovatelia musia rozdeliť riziko medzi poistených, ale toto riziko bude možné riadiť len dovtedy, kým bude riaditeľné.
Je potrebné, aby poisťovatelia a politici boli zapojení do aktívnejších diskusií, aby sa dosiahol konsenzus a aby sa posudzoval dosah klimatických zmien a opatrení, ktoré by bolo treba prijať.

Poistné rozhľady 1/2007
Výber z dokumentu CEA Klimatické zmeny a živelné udalosti

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/poistenie, menuAlias = poistenie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 02:43