StoryEditor

Bez práce je 180 mil. ľudí

26.01.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Počet nezamestnaných vo svete sa vyšplhal na rekordne vysokú úroveň. Vlani ich bolo registrovaných 180 miliónov, o 20 miliónov viac ako rok predtým. Informovala o tom Svetová organizácia práce (ILO) v Ženeve. Jej riaditeľ Juan Somavia dodal, že situácia v zamestnanosti sa dramaticky zhoršila.
V zlej situácii sa nachádzajú hlavne ženy a mladí ľudia. J. Somavia varoval pred dôsledkami svetovej hospodárskej krízy, ktorá by "mala vážne dôsledky pre sociálnu a politickú stabilitu vo veľkých častiach sveta". Okrem toho je na svete 550 mil. ľudí, ktorí žijú denne z menšieho príjmu ako dolár. Početnosť tejto skupiny znovu dosiahla úroveň z roku 1998, keď v dôsledku ázijskej krízy prišlo veľa ľudí o prácu. K novému vzostupu nezamestnanosti prispeli teroristické útoky 11. septembra 2001 v USA a všeobecné oslabenie tempa rastu svetovej ekonomiky. Vo svete sa v posledných mesiacoch znížil počet pracovných miest o 10 %.
Pracovné miesta sa okrem Nového Zélandu a Talianska strácali aj vo vyspelých krajinách. Priemerná miera nezamestnanosti v nich vzrástla zo 6,1 % v roku 2000 na minuloročných 6,9 %. Malé úspechy v znižovaní nezamestnanosti dosiahla Európska únia, kde tento ukazovateľ klesol zo 7,8 na 7,6 %. V USA sa v dôsledku prasknutia internetovej bubliny zvýšila nezamestnanosť zo 4,8 na 5,6 %. Ani budúcnosť neveští nič dobré. V nasledujúcich desiatich rokoch by bolo treba na svete vytvoriť miliardu nových pracovných miest, aby sa miera chudoby do roku 2015 v súlade s programom OSN znížila o polovicu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 09:10