StoryEditor

EÚ musí zvýšiť tlak

27.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Guvernér Národnej banky Poľska (NBP) Leszek Balcerowicz v stredu naliehal na Európsku úniu, aby zvýšila tlak na Poľsko a ďalšie kandidátske krajiny, ktoré by mali zrýchliť svoje ekonomické reformy.
Poľsko, Česko a Maďarsko, ktoré sú najväčším krajinami spomedzi 10 vstupujúcich štátov do EÚ, majú vysoký deficit verejných výdavkov; a musia ho znížiť. L. Balcerowicz povedal, že EÚ nesie zodpovednosť za to, aby varovala tieto krajiny. Systém včasného varovanie je veľmi dôležitý. Podľa jeho názoru sa však EÚ bojí povedať to, no nesmie sa obávať hovoriť o tejto záležitosti.
Vysoký deficit bol opodstatnený v krátkom období na začiatku hlbokých ekonomických reforiem, keď bol hospodársky rast slabý. V pobaltských štátoch bolo však znižovanie deficitu sprevádzané hospodárskym vzostupom. To isté sa pozorovalo pred rokmi aj v Írsku a Grécku.
Podľa guvernéra je oveľa dôležitejšie znižovanie rozpočtového deficitu, než zrýchľovanie tempa hospodárskeho rastu. Napríklad deficit verejných výdavkov v Maďarsku dosiahol vlani 9 % hrubého domáceho produktu. Priznal, že vlády v regióne sú pod domácim politickým tlakom. Avšak podľa Balcerowicza v situácii, keď sú lokálne sily také populistické "potrebujeme viac rád zvonku. Myslím si, že Európska komisia a Európska centrálna banka hovoria primálo o potrebe konsolidácie rozpočtov v súvislosti so stabilitou pristupujúcich štátov do EÚ".
Komisár pre menové záležitosti Pedro Solbes uviedol, že nové krajiny, ktoré sa budú usilovať o vstup do Európskej menovej únie, nebudú môcť rátať s fluktuačným pásmom 15 %, ako sa uvažovalo pôvodne. Výmenné kurzy ich mien sa dva roky pred vstupom nebudú môcť vzdialiť od eura oboma smermi o viac ako 2,25 %.
Balcerowicz sa však vyslovil proti priúzkemu fluktuačnému pásmu pred vstupom nových členov EÚ do EMÚ, lebo to by veľmi sťažilo život takým krajinám, akou je Poľsko, ktoré uplatňuje plávajúci kurz oproti iným menám.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. jún 2024 06:22