StoryEditor

WorldCom opäť ziskový

31.03.2003, 00:00
Autor:
(bad)(bad)

Americký telekomunikačný koncern Worldcom, ktorý v júni minulého roka vyhlásil konkurz a požiadal o ochranu pred veriteľmi pre účtovný škandál, sa opäť dostal do zisku. Je to prvý mesačný zisk firmy odvtedy, čo boli investori šokovaní odhalením, že účtovníctvo je skreslené o viac ako deväť miliárd dolárov. Koncern sa intenzívne snažil ochrániť značku firmy pred škandálom a prežiť v akejkoľvek forme. Worldcom oznámil, že aj napriek poklesu predaja dosiahla firma v januári tohto roku zisk 155 mil. USD, pričom v decembri vykázala ešte stratu 580 mil. USD. Spoločnosť plánuje, že z nepriaznivého stavu sa dostane ešte na konci roka, pričom dopomôcť k tomu jej má nový šéf a rapídne znižovanie nákladov.
Ako uviedla mediálna spoločnosť BBC, bývalý šéf firmy Hewlett-Packard Michael Capellas bol minulý rok vymenovaný za nového predsedu predstavenstva a výkonného riaditeľa Worldcomu. Od svojho nástupu už uskutočnil niekoľko úsporných opatrení vrátane prepustenia viac ako 20 tis. zamestnancov a uzatvorenia nových zmlúv s dodávateľmi. Minulý mesiac dokonca M. Capellas oznámil redukciu pracovných miest o ďalších 5 tis. ľudí, čím by Worldcom ušetril ročne približne 2,5 mil. USD. "Pred nami je ešte mnoho práce, ale v súčasnosti dodržujeme náš denný plán na 100 %. Robíme veľké pokroky v našej iniciatíve znižovania nákladov, a preto sme aj ziskoví. Naďalej sa budeme snažiť, aby sme sa do konca roka dostali spod ochrany Kapitoly 11," dodáva M. Capellas.
Predaj Worldcomu sa však stále znižuje a v januári v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesol z 2,2 mld. USD na 2,16 mld. USD. Divízia MCI je naďalej najväčšia spoločnosť špecializovaná na diaľkový prenos dát v USA, avšak konkurenti, ako je AT&T a Sprint, prevzali niekoľko veľkých firemných klientov Worldcomu. V súčasnosti prebiehajú ešte vyšetrovania niekoľkomiliardového podvodu a niektorí z bývalých výkonných pracovníkov musia čeliť obvineniam.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 00:34