StoryEditor

Krátke správy

26.01.2003, 23:00

MINISTER dopravy, pôšt a telekomunikácií Pavol Prokopovič na piatkovej tlačovej besede ostro odsúdil pripravovaný štrajk železničiarov. Podľa jeho slov ho centrálny štrajkový výbor vyhlásil v rozpore s kolektívnou zmluvou a so Zákonníkom práce. Ako dodal, šesťhodinový štrajk železničiarov spôsobí minimálne desaťmiliónovú škodu. "Výrazne môže zneistiť veriteľov železníc v situácii, keď železniciam reálne každým dňom hrozí cross default," upozornil šéf rezortu dopravy. (SITA)
SLOVENSKO by o vstupe do Európskej menovej únie malo začať uvažovať až od roku 2011. V ekonomickej výkonnosti totiž značne zaostáva za krajinami EÚ a mierou približovania k únii zaostáva aj za krajinami Vyšehradskej štvorky. Zhodli sa na tom autori publikácie o ekonomických dosahoch vstupu SR do EÚ z Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika. (SITA)
AMERICKÉ ministerstvo obrany zverejnilo listinu 100 firiem, ktoré od neho získali vo finančnom roku 2002 najväčší počet objednávok na zbrojenie. Na čele zoznamu je spoločnosť Lockheed Martin s objemom 17 mld. USD. Za ňou nasleduje Boeing so 16,6 mld. eur a Northrop Grumman s 8,7 mld. USD. (TASR)
KONTRAKT za viac ako pol miliardy korún sa podarilo uzatvoriť podniku Škoda Jaderné strojírenství, dcérskej spoločnosti plzenskej Škody Holding. "Podnik dodá pre Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine modernizované lineárne krokové pohony a systémy ich elektronického riadenia," povedal tlačový hovorca holdingu Karel Samec. (TASR)
OBJEM predaja automobilov značky Peugeot stúpol na Slovensku vlani na 4 950, čo je o 38 % viac ako rok predtým, a dosiahol takmer 7-percentný podiel na trhu. Podľa marketingovej manažérky spoločnosti Peugeot Slovakia, s. r. o., Bratislava, Ivany Orviskej predaj značky Peugeot vzrástol v SR za posledných päť rokov o 141,8 %. (TASR)
SIEMENS Business Services, s. r. o., Bratislava, dosiahol v 1. kvartáli obchodného roku 2002/2003, teda od 1. októbra do 31. decembra 2002, obrat 94,7 mil. Sk. V medziročnom porovnaní tak obrat spoločnosti vzrástol o 92,6 %. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 06:30