StoryEditor

Moderné vodné diela na Liptove

18.06.2003, 00:00

Sústava vodných diel Liptovská Mara -- Bešeňová spolu s Oravskou priehradou vyrovnávajú prietoky Váhu a zabezpečujú dostatok vody pre všetky hydroenergetické diela na tejto rieke, umiestnené pod Liptovskou Marou. Do prevádzky ich uviedli v rokoch 1975 až 1976. Spoločným účelom uvedených vodných diel je ochrana pred povodňovými prietokmi, ich zníženie, zachytenie a využitie v priebehu roka. Okrem toho je to aj "nadlepšovanie" prietokov Váhu a zabezpečenie odberov úžitkovej vody pre priemysel, závlahy a zvýšenie bezpečnosti výroby elektrickej energie vo vážskych vodných elektrárňach.
Liptovská Mara, ktorej vodná nádrž má objem vody takmer 362 mil. m3, vytvára optimálne podmienky aj na rekreačno-športové využitie i na chov rýb. Nachádza sa tu moderná elektráreň, ktorá počas špičkového odberu elektrickej energie môže mať v prevádzke štyri sústrojenstvá s celkovým výkonom 198 megawattov, na ktorom sa podieľajú dve 50-megawattové Kaplanove a dve 49-megawattové reverzibilné turbíny. Prevádzka celej vodnej elektrárne je plne automatická, riadená počítačom a ovládaná z dispečingu Vodných elektrární v Trenčíne.
Vodné dielo Bešeňová slúži ako vyrovnávacia nádrž Liptovskej Mary, zachytáva jej špičkové prietoky a zabezpečuje ich rovnomerné prepúšťanie do Váhu. Je to aj zásobovacia nádrž vody pre čerpadlovú prevádzku reverzibilných agregátov vodnej elektrárne na Liptovskej Mare. Obidve elektrárne ročne vyrobia také množstvo elektrickej energie, na aké potrebujú tepelné elektrárne zhruba 160 tis. ton uhlia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 11:19