StoryEditor

Rozhodnutie o VW bude vzorom vo veci prevzatia MOL-u

25.10.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Rozhodnutie Európskeho súdneho dvora vo veci zákona o privatizácii obchodných podielov Volkswagenu môže mať pozitívny vplyv aj na rakúske hospodárstvo. Komisár Európskej únie pre vnútorné záležitosti Charlie McCreevy pre rakúsky denník Der Standard potvrdil, že rozhodnutie, podľa ktorého zákon o Volkswagene porušuje európske právo, môže slúžiť ako vzor v prípade maďarskej spoločnosti MOL, ktorú sa snaží prevziať rakúsky koncern OMV.
Právni experti vychádzajú z toho, že pri posudzovaní krokov maďarskej vlády proti nepriateľskému prevzatiu MOL bude Európska komisia postupovať v intenciách rozsudku vo veci VW.
Medzi oboma prípadmi je analógia, najmä pokiaľ ide o hlasovacie práva. Podľa nového maďarského zákona (takzvaný Lex MOL) individuálni akcionári majú mať v MOL maximálny podiel hlasovacích práv taký, ako určí valné zhromaždenie. MOL v súčasnosti určuje limit 10 percent hlasovacích práv na jedného akcionára. Nový zákon tiež ruší ustanovenie, podľa ktorého bolo možné obmedzenie hlasovacích práv zrušiť, ak by jednotlivý akcionár dosiahol 75 percent akcií. MOL pritom od prejavenia záujmu zo strany OMV skúpil asi 40 percent svojich akcií a časť požičal spriazneným firmám a bankám.
Nová legislatíva tiež umožňuje maďarským firmám spätne odkúpiť vlastné akcie v situácii, keď je na firmu podaná verejná ponuka na prevzatie, a ruší maximálny limit 10 percent akcií, ktoré si mohla firma odkúpením akcií zabezpečiť.
Okrem toho maďarský štát má mimoriadne hlasovacie práva aj napriek tomu, že vlastní iba jednu akciu, pripomína Standard.
Eurokomisár pohrozil Maďarsku kvôli novej legislatíve žalobou pred Európskym súdnym dvorom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 11:26