StoryEditor

Čo prináša Biela kniha chémie

02.02.2003, 23:00

EÚ vypracovala nový dokument s názvom Biela kniha -- Stratégia pre budúcu politiku v oblasti chemikálií. Nakoľko sú významné tieto zmeny?
-- Zámery naznačené v Bielej knihe znamenajú jednu z najväčších reforiem európskej chemickej legislatívy za posledných tridsať rokov. Nová legislatíva, ktorá sa pripravuje na základe týchto zámerov, podstatne zmení podmienky výroby a uvádzania chemických látok. Nedotkne sa však len výrobcov chemických látok, ale aj firiem používajúcich tieto látky pri výrobe chemických prípravkov a iných výrobkov. Hlavnou zmenou bude požiadavka na európsku registráciu všetkých látok uvádzaných na trh v množstve nad jednu tonu ročne, hodnotenie rizík z pohľadu ich použitia a autorizácia niektorých kategórií nebezpečných chemikálií. V súčasnosti je na európskom trhu viac ako tridsaťtisíc chemických látok a viac ako dva milióny chemických prípravkov, ktoré sa používajú v nespočetnom množstve výrobkov.

Aký bude mať nová legislatíva dosah na slovenské chemické podniky?
-- Z dosahov novej európskej chemickej legislatívy spomeniem vplyv na výrobkové portfóliá firiem, ich dodávateľské a subdodávateľské vzťahy, náklady a výsledný vplyv na ich konkurencieschopnosť. Podľa štúdie, spracovanej na základe požiadavky Európskej komisie, sumárne náklady novej legislatívy môžu dosiahnuť 7 mld. eur. Ale tento odhad podľa názorov z priemyslu plne neodzrkadľuje budúce náklady firiem. Okrem toho, tieto náklady nebudú rozložené rovnomerne, ich výška bude závisieť od surovinového a výrobkového portfólia firmy.

Čo z toho vyplýva pre chemických výrobcov?
-- Slovensko a ostatné krajiny strednej Európy sa v roku 2004 stanú členmi EÚ. Schválenie novej chemickej legislatívy sa očakáva v roku 2005 vo forme balíka nariadení. Tieto nariadenia budú mať priamu účinnosť vo všetkých členských štátoch v tom istom čase. Nariadenia sa netransponujú národnou legislatívou, ako je to v prípade direktív. Pre slovenských výrobcov, ako aj iných výrobcov z únie to bude znamenať, že táto legislatíva bude mať dosah na ich hlavné trhy. Preto už teraz mnohé firmy z kandidátskych krajín venujú veľkú pozornosť vývoju novej legislatívy.

Ako sa v tomto procese angažuje Európska rada chemického priemyslu?
-- S kandidátskymi krajinami intenzívne spolupracujeme na aproximácii a implementácii chemickej legislatívy už od roku 1997. Hneď ako bola publikovaná Biela kniha, zaradili sme novú chemickú legislatívu do našej spolupráce. Na roky 2003 a 2004 pripravujeme školenia školiteľov pre novú chemickú legislatívu. Títo školitelia by mali pripraviť odborníkov z firiem. Naša spolupráca pôjde však ďalej. Chceme zväzy a ich členské firmy zapojiť do všetkých aktivít pripravovaných Európskou radou chemického priemyslu zameraných na implementáciu novej chemickej legislatívy, vrátane výmeny informácií, skúseností a umožnenia účasti firiem z kandidátskych krajín v konzorciách, ktoré budú vytvárané za účelom kolektívneho spolupodieľania sa na nákladoch na registráciu chemických látok. Účasť v takejto kolektívnej iniciatíve môže pre niektoré malé a stredné firmy byť jedinou možnosťou, ako sa s požiadavkou registrácie vyrovnať. Koordinátorom tejto spolupráce na Slovensku bude Zväz chemického a farmaceutického priemyslu SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. jún 2024 08:22