StoryEditor

Nemeckí výrobcovia veterných turbín bodujú vo svete

27.04.2006, 00:00

Nemeckí výrobcovia turbín pre veterné elektrárne kompenzujú stagnáciu domáceho trhu úspešným vývozom. Sektor vlani zaznamenal v zahraničí obrat zhruba tri miliardy eur, čo predstavuje medziročný vzostup o 65 percent. Exportná kvóta nemeckých výrobcov tak stúpla z 50 na 64 percent.
"Základom tohto úspechu je fungujúci vnútorný trh, ktorý umožnil rýchly technologický pokrok vo veternej energetike," hovorí pre denník Die Welt prezident sektorového združenia BWE Peter Ahmels.

Nepriama podpora klesá
V Nemecku sú energetické podniky zo zákona povinné vo svojich rozvodných sieťach uprednostňovať elektrinu z veternej energie a platiť za ňu pevné ceny, ktoré presahujú trhovú cenu. Tieto dodatočné náklady sa vo forme všeobecnej ceny presúvajú na všetkých odberateľov.
BWE označuje tento spôsob financovania za úspešný. Nemecká technológia si na rýchlo sa rozvíjajúcom svetovom trhu získala 46-percentný podiel, no podľa denníka Financial Times Deutschland v roku 2004 mali Nemci podiel 56 percent.
Podpora veternej energetiky pritom rok čo rok klesá, hoci ešte vlani po odpočítaní trhovej ceny vyrobenej elektrickej energie v Nemecku dosahovala 1,16 miliardy eur. Vzhľadom na neustále stúpajúce trhové ceny elektrickej energie sa hodnota podpory pre veternú energiu v tomto roku zníži pod jednu miliardu eur. Keďže ceny zemného plynu, uhlia a ropy stúpajú, združenie počíta s tým, že najneskôr do roku 2015 sa bude môcť veterná energia predávať bez podpory.

Veterná energia postupuje
Svetový trh veternej energie zaznamenáva výrazný rast. Svedčí o tom fakt, že vlani sa vo svete postavili veterné elektrárne s celkovým výkonom 11 500 megawattov, čo predstavuje medziročný nárast o 40 percent. Ahmels odhaduje, že tento výkon sa každé tri roky zdvojnásobí.
Tri štvrtiny elektrární sa nachádzajú v šiestich krajinách -- Nemecku, Španielsku, Portugalsku, USA, Číne a Indii. Najviac veterných elektrární je v USA, kde len vlani vznikli nové zariadenia s celkovým výkonom 2 400 megawattov. Naproti tomu Nemecko s 1 800 megawattmi kleslo na tretie miesto za Španielsko.
Hoci je tento sektor v Nemecku rozdrobený medzi množstvo relatívne malých spoločností, medzi desať najväčších svetových výrobcov turbín sa zaradili štyri nemecké firmy. Najlepšie sa darí Enerconu, ktorý má s podielom 13,2 percenta na svetovom trhu tretie miesto. Svetovou jednotkou je dánsky Vestas (27,9 percenta) a po ňom nasleduje General Electric (17,7 percenta). Zvyšné tri nemecké firmy sú v prvej desiatke: šiesty je Siemens (5,5 percenta), siedmy Repower (zhruba tri percentá) a ôsmy Nordex (zhruba tri percentá). Úspech nemeckých firiem sa odzrkadlil aj na počte pracovných miest, pretože vlani zamestnávali 65-tisíc ľudí, čiže oproti roku 2004 o 12-tisíc viac.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 12:37