StoryEditor

Moskva počíta so škodami 50 mld. USD

31.03.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Vojna v Iraku a s tým spojené narušenie hospodárskych vzťahov s touto krajinou spôsobia Rusku škody od 48 do 50 mld. USD.
Na sympóziu Ropa a bezpečnosť vo Viedni to v piatok povedal Vladimir Ivanov, šéfanalytik ruského ministerstva zahraničných vecí, zodpovedný za otázky v oblasti energetiky. Podľa neho má Rusko ekonomický záujem o Irak. Je však primitívne povedať, že Rusko sa zaujíma iba o vysokú cenu ropy. "Vysoké ceny by viedli hlavne k vysokej inflácii a z toho by profitovalo iba veľmi málo ľudí. Rusko má viac záujem o optimálne ceny ropy medzi 22 a 28 USD za barel," konštatoval. Táto úroveň by umožnila uspokojiť požiadavky rozpočtu, zaplatiť zahraničné dlhy a rozvíjať iné odvetvia hospodárstva. Ako dodal, jedno je isté, USA majú o prístup do tejto strategicky významnej oblasti veľký záujem. Terajšia situácia súvisiaca s Irakom však neovplyvní iba Rusko a USA, ale celý svet.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. jún 2024 05:36