StoryEditor

Ochrana firiem padá

28.03.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Ministri financií členských krajín Európskej únie na včerajšom zasadnutí prijali nové pravidlá pre cezhraničné akvizície a fúzie.
Nové pravidlá sú odpoveďou na ochranárske snahy niektorých členských štátov. V prvom rade podstatne komplikujú možnosti národných regulačných orgánov pri bránení prípadnému prevzatiu niektorej lokálnej firmy inou spoločnosťou zo zahraničia.
Smernica vymenúva päť bodov, ktoré úradom umožňujú zabrániť prípadnej akvizícii. Dosiaľ to bolo možné napríklad aj v prípade, že potenciálne prevzatie bolo všeobecne označené za rizikové, čo niektoré krajiny na veľkú zlosť Európskej komisie zneužívali.
Napríklad Poľsko a Taliansko sa z podobných obštrukcií budú možno zodpovedať aj na Európskom súdnom dvore. Ich národní regulátori totiž zablokovali prevzatie dvoch bánk.
Práve Poľsko sa ako jediné postavilo proti včera schválenej smernici. Na jej prijatie však stačila kvalifikovaná väčšina, ktorú členské štáty únie dosiahli bez problémov. Novým pravidlám sa tak bude musieť prispôsobiť aj poľská vláda a predovšetkým centrálna banka.
Tá by mohla napríklad cezhraničnej akvizícii niektorej z poľských bánk zabrániť len v prípade, že kupujúci alebo niektorý z jeho šéfov by mal zlú reputáciu, ak by existovali pochybnosti o finančnej stabilite kupujúcej firmy, vzniklo by podozrenie na porušenie zákonov EÚ, pranie špinavých peňazí či financovanie teroristov.
Zmenilo sa aj obdobie, v priebehu ktorého sa majú regulačné orgány vyjadriť k prípadnej akvizícii či fúzii. V súčasnosti nebola lehota presne stanovená, nová smernica však určuje najviac 60 dní. Európska komisia pôvodne navrhovala 30 dní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 05:55