StoryEditor

Čínska firma chce kúpiť Exxon Mobil

01.11.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Na najväčšiu svetovú kótovanú ropnú spoločnosť Exxon Mobil bila podaná prekvapujúca akvizičná ponuka v hodnote 450 miliárd dolárov. Exxon však ponuku mávnutím ruky odmietol, pretože pochádzala od malej čínskej spoločnosti, ktorá už v minulosti predkladala podobné ponuky na veľké koncerny.
Spoločnosť King Win Laurel podala dokumenty s ponukou v pondelok do Komisie pre burzy cenných papierov (SEC). V dokumentoch navrhuje vykúpiť akcie Exxonu po 70 dolároch za kus, čiže s 25-percentnou prémiou nad súčasnou trhovou cenou. Upozornila však, že je to podmienené získaním financií. Hovorca SEC povedal, že King Win Laurel bude musieť predložiť príslušné dokumenty a notársky overené vyhlásenie, aby získal prístup k elektronickému informačnému systému komisie. "Existuje tu, samozrejme, celý rad možných dôsledkov, pokiaľ niekto systém zneužije," dodal.
Čínska firma sa 21. októbra zaregistrovala na Novom Zélande s jediným cieľom: kúpiť Exxon. Na telefónnej linke, uvedenej v registračnom formulári, sa však nikto neozýval. Agentúra Reuters zistila, že na udanej čínskej adrese je prenajatý byt na predmestí Pekingu. "Firma? To nie je možné," povedala susedka menom Ču. Podľa nej v byte býva vysoký štíhly muž vo veku okolo 25 rokov, ktorý "chodí domov veľmi neskoro v noci".
Analytici sa nad celou záležitosťou väčšinou zasmiali, niektorí však možnosť skutočného podania ponuky nevylúčili. "Je ťažké zhodnotiť túto ponuku, pokiaľ je o jej financovaní tak málo informácií. Náš počiatočný inštinkt velí ignorovať ponuku, teoreticky je však možné, že uchádzač by mohol získať finančné zdroje a ponuku uskutočniť," povedal Jon Cartwright z firmy BOSC.
Okrem toho sa ukázalo, že čínska firma sa podobnou aktivitou zaoberala už v minulosti. Napríklad, vlani podpísala akvizičnú ponuku na najväčšiu austrálsku telekomunikačnú spoločnosť Telstra a tvárila sa, že chce kúpiť novozélandskú reštauračnú sieť Restaurant Brands.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. jún 2024 04:16