StoryEditor

Autobusy v Bystrici by dnes mali začať jazdiť normálne

08.01.2006, 23:00
Banskobystrický magistrát poslal zvolenskému dopravcovi, ktorý od začiatku tohto roka zabezpečuje v stredoslovenskej metropole mestskú hromadnú dopravu (MHD), už druhé upozornenie, že porušuje zmluvu o prevádzkovaní MHD. SAD Zvolen vo štvrtok sľúbil, že od dnešného dňa už budú autobusy premávať v plnom režime podľa platného cestovného poriadku.

Banskobystrický magistrát poslal zvolenskému dopravcovi, ktorý od začiatku tohto roka zabezpečuje v stredoslovenskej metropole mestskú hromadnú dopravu (MHD), už druhé upozornenie, že porušuje zmluvu o prevádzkovaní MHD. SAD Zvolen vo štvrtok sľúbil, že od dnešného dňa už budú autobusy premávať v plnom režime podľa platného cestovného poriadku. Mesto bude dnes monitorovať a kontrolovať situáciu v MHD.
V sobotu si časť Banskobystričanov prekódovala čipové karty na systém SAD Zvolen. Podpredseda predstavenstva podniku Adrian Polóny oznámil, že až do odvolania ostane v platnosti cena základného cestovného desať korún a zľavneného päť korún. Občanov bez čipových kariet cestujúcich s prestupom však cestovné vychádza podstatne drahšie ako vlani. Polóny zopakoval, že sú pripravení investovať do obnovy vozidlového parku MHD v Banskej Bystrici 250 až 300 miliónov korún.
V závere minulého týždňa sa primátor stretol s poslancami mestského zastupiteľstva. Podľa predsedu dopravnej komisie Jozefa Haška mu odporučili počkať do pondelka, ako zvolenský dopravca zvládne prevádzku v plnom režime. Menej pochopenia pre primátora Jána Králika mala strana Smer. Pohrozila mu vylúčením, ak situáciu do dnešného dňa nevyrieši. Paradoxne však za príchodom zvolenského dopravcu sú s výnimkou jedného práve poslanci z tejto strany.
Podľa zdroja, ktorý nechce byť menovaný, sa 6. januára primátor opäť stretol s predstaviteľmi predchádzajúceho dopravcu -- SAD Banskobystrickej dopravnej spoločnosti (BBDS). Primátor to nepoprel a uviedol, že predmetom rozhovorov bolo právne stanovisko SAD BBDS k eventuálnemu zrušeniu zmluvy so zvolenským dopravcom. "Máme tri právne stanoviská, každé je však iné. Napriek tomu má vzniknutá situácia len právne riešenie," dodal.
SAD BBDS sa stále usiluje získať MHD späť do svojich rúk. Potvrdzuje to príchod jedenástich nových autobusov pre linky MHD a prímestskej dopravy za takmer 60 miliónov korún minulý týždeň vo štvrtok. Tento týždeň by malo doraziť ďalších desať vozidiel. Oznámil to člen predstavenstva Tomáš Vrátny z ČSAD Ostrava, ktorá je strategickým investorom SAD BBDS.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. september 2024 18:59