StoryEditor

Časť USA znova zasiahli výpadky prúdu

25.07.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Newyorskú štvrť Queens a niektoré oblasti stredozápadu USA v posledných dňoch zasiahli veľké výpadky elektrického prúdu, ktoré pocítili státisíce ľudí.
Kým vo vnútrozemí je príčinou búrlivé počasie, ktoré poškodilo rozvodnú sieť, v New Yorku ide o technickú chybu. Jej príčiny sú podľa technikov síce nejasné, no obnovenie dodávok v Queense očakávajú až v priebehu tohto týždňa.
Porucha spočiatku vyzerala banálne a elektrárenská spoločnosť Consolidated Edison (ConEd) sľubovala rýchlu nápravu. V nedeľu však výpadok trval už šiesty deň. Spoločnosť neustále mení svoje vyhlásenia a newyorský starosta Michael Bloomberg na otázky novinárov odpovedá nervózne. "Až to bude, tak to bude," povedal podľa agentúry AP.
Predstaviteľ ConEd Kevin Burke sa v sobotu ospravedlnil zákazníkom a výpadok odôvodnil "bezprecedentnou poruchou káblových vedení" v podzemí mesta. "Ide skutočne o nezvyčajnú udalosť, niečo také som ešte v živote nezažil," povedal Burke. "Vôbec nevieme, ako sa to mohlo stať," dodal.
Niektoré káble sú vyhorené a musia ich vymeniť, na niektorých miestach sú vypálené blokové trafostanice. Podľa predbežného vyšetrovania boli príčinou najmä nízkonapäťové káble, pretože viedli viac prúdu, než povoľoval ich výrobný limit.
ConEd zrejme zvyšoval prúd v snahe udržať sieť v chode pri vysokom odbere. Porucha zasiahla asi 20-tisíc domácností, čiže odhadom 80-tisíc ľudí. Medzi nimi je aj mnoho drobných podnikov, reštaurácií a obchodov, ktoré mienia vzniesť nárok na odškodnenie za zmarené príjmy.
Médiá pripomínajú, že ConEd bol príčinou rozsiahleho výpadku prúdu v auguste 2003, keď bez elektriny zostal celý severozápad USA a priľahlá časť Kanady. Najprv totiž skolabovala sieť ConEd v New Yorku a potom sa reťazovou reakciou šírila ďalej, keď pre preťaženie siete v priebehu niekoľkých minút vypadol celý severovýchod. Americký minister energetiky Spencer Abraham vtedy pripustil, že elektrárenská infraštruktúra v USA je zastaraná.
New York teraz povoláva opravárske tímy, aby pomohli technikom odstrániť chyby. V piatok však mesto zasiahli prudké búrky s prívalovým dažďom a práce museli byť prerušené.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 23:40