StoryEditor

Zapnite PC a šetrite na telefonovaní

10.07.2007, 00:00

Komunikácia pomocou internetu, to už dávno nie je len písanie e-mailov. Existuje viacero spôsobov nielen na odosielanie textových správ, ale aj na telefonovanie či videohovory pomocou VoIP (Voice over Internet Protocol), ktoré dokážu viac ako zdatne nahradiť bežné pevné či mobilné telefónne linky. A pri hovoroch do zahraničia sa tak dá celkom slušne ušetriť.
Telefonovanie cez internet ponúka niekoľko typov hovorov, tými základnými sú:
- z počítača na počítač - veľmi populárny najmä medzi mladými ľuďmi. Použitie je veľmi jednoduché - na počítač so zvukovou kartou stačí nainštalovať príslušný program, kúpiť si mikrofón a na výstup zvuku potrebné slúchadlá či reproduktory. Počiatočná investícia je zanedbateľná a hovory sú zdarma;
- z počítača na telefón/mobil - spôsob vhodný napríklad na komunikáciu s rodinou či priateľmi v zahraničí, ceny hovorov sú spravidla nižšie ako je bežná telefónna tarifa. Možný je aj opačný postup, teda volanie z telefónu na počítač;
- videohovor - dnes už nie je problém pozerať sa "druhej strane" priamo do očí v reálnom čase;
- z telefónu na telefón - obchádzajú počítač a pripájajú sa priamo do siete, takže majú vlastnú IP adresu.
Hlas, SMS aj obraz
Dostupných je viacero programov určených na internetovú telefóniu pomocou PC, jej synonymom sa za posledné roky (hlavne v našich zemepisných šírkach) stal Skype. Pozrime sa teda bližšie na to, čo ponúka a ako ho vlastne používať.
Skype je softvér, ktorý umožňuje nielen telefonovanie, ale aj posielanie SMS správ, súborov a videohovory (od verzie 2.0). Za svoj úspech vďačí okrem vhodného načasovania vstupu na trh aj svojej nenáročnosti. Skype totiž prináša internetovú telefóniu aj pre tých, ktorí nemajú rýchle internetové pripojenie, použiť sa tak dá aj pre dial-up. Zvláda aj väčšinu firewall ochrán či iných filtrov brániacich útokom zo siete. Okrem PC s Windowsom mu nerobia problémy ani Mac OS či PocketPC.
Jeho silnou stránkou je aj nenáročnosť na "počítačovú inteligenciu" jeho používateľa. Skype si iba stiahnete zo stránky http://www.skype.com, inštalácia aj registrácia sú veľmi jednoduché. Medzi ponúkanými jazykmi je aj čeština. Následne stačí len nastaviť vlastný profil a môžete volať. A to aj štyrom príjemcom naraz, dostupný je totiž tiež konferenčný hovor. Samozrejme, len s niekým, kto má Skype a je práve online. V opačnom prípade sa nedovoláte.
Ak je druhá strana vybavená len pevnou linkou či mobilom, končí sa bezplatná zóna. SkypeOut služba totiž ponúka hovory spoplatnené zrážkami z vami zakúpeného kreditu. Za desať eur si do najvýhodnejších destinácií pohovoríte zhruba desať hodín, dobiť si ho môžete cez domovskú stránku Skype pomocou platobnej karty alebo napríklad aj cez PayPal (cenník volaní do vybraných krajín v tabuľke, pozn. red.).
Existuje aj možnosť získania telefónneho čísla na Skype, takže na váš počítač sa bude dať uskutočniť aj hovor z klasického telefónu. Zaregistrovať si ho však musíte v zahraničí, u nás táto možnosť nie je a volania sa potom účtujú podľa miestnych taríf. Ročný poplatok vrátane odkazovej schránky je zhruba 1 500 korún.
Nič nie je dokonalé
Bežný používateľ ani nevie (a pravdepodobne ho ani nezaujíma), že Skype má aj zopár múch. Nemusia, ale môžu sa ho negatívne týkať. Asi najnepríjemnejšie môže byť, keď sa váš počítač využíva na spojenie iných "telefonistov" bez toho, aby ste o tom vôbec vedeli. To môže zahlcovať pripojenie na internet, Skype tak na vás vlastne bez vášho vedomia zarába. Kolísať môže aj kvalita zvuku či obrazu pri videohovoroch. Aj keď je komunikácia šifrovaná, nie je vylúčené, že by mohla byť odpočúvaná, hovorí sa dokonca o možnosti priemyselnej špionáže (čo sa týka najmä firiem).
Skype nie je na trhu jediný, spomeňme aspoň niekoľko jeho alternatív. Zdatným a najmä za Atlantikom veľmi obľúbeným konkurentom je MSN Messenger (Windows Live). Ponúka rovnaké funkcie ako Skype, teda nielen (video)telefonovanie na počítač, ale aj na telefóny (spoplatnené), posielanie správ, zdieľanie súborov či prepojenie na používateľov ďalšej alternatívy - Yahoo! Messenger s funkciou hlas. Je nenáročný na systém a pomerne rýchly, takže rovnako ako Yahoo produkt predstavuje plnohodnotnú alternatívu Skype.
Okrem týchto dvoch možností je známy aj u nás obľúbený systém ICQ 6. Masovo sa využíva najmä na posielanie krátky textových správ v reálnom čase, zvláda však aj bezplatnú hlasovú, obrazovú komunikáciu a posielanie súborov. Vyčítajú mu však prílišné zaťažovanie počítača, problémy so spamom a s vírusmi.

Operátori nespia
Telefonovanie cez internet majú vo svojich cenníkoch aj operátori. T-Com v službe Hlas cez internet ponúka bezplatné telefonovanie ostatným používateľom služby a zvýhodnené tarify na volania do pevných a mobilných sietí celého sveta či prijímanie hovorov na vlastnom pridelenom čísle. Služba má tri varianty odlišujúce sa ponukou voľných minút či zvýhodnených volaní na Slovensko a 34 krajín do tzv. Bonus zóny. Nezaostávajú ani alternatívci - príkladom je Slovanet, vo pri svojom produkte ponúka výrazné zľavy na telefonovanie doma aj v zahraničí, pričom si možno vybrať aj päť čísel, na ktoré sa dá dovolať s ďalšou pätinovou zľavou.
Stačí si teda len vybrať. Či už sa rozhodnete pre voľné internetové programy alebo služby operátorov, môžete pri telefonovaní výrazne ušetriť. A to sa v nadchádzajúcom prázdninovom období spojenom so zahraničnými dovolenkami či študijnými pobytmi oplatí.

Príslušenstvo
Pre Skype je už na trhu množstvo príslušenstva, ktoré má používateľom uľahčiť a spríjemniť komunikáciu. Patria medzi ne aj špeciálne telefóny, ktoré po pripojení cez USB simulujú klasický telefón so všetkými jeho funkciami (zvonenie, opakovanie a zapamätanie si voľby atď). Ceny skype telefónov sa začínajú už pri 500 korunách, sofistikovanijšie zariadenia stoja samozrejme niekoľkonásobne viac, pričom okrem drôtových existujú aj bezdrôtové zariadenia, takže vás nebude pri rozhovore obmedzovať žiadny kábel. Kto si nechce kupovať do domácnosti ďalší telefón, môže siahnuť po adaptéry s portom pre klasickú telefónnu linku, ktorý umožní používať jeden aparát tak pre bežné volania, ako aj pre hovory cez internet. V obchodoch je aj široký sortiment rôznych náhlavných súprav so slúchadlami a s mikrofónom, umožňujúcich napríklad reguláciu hlasitosti či s vlastnou zvukovou kartou. Bez problémov zoženiete aj webové kamery na videohovory s integrovaným mikrofónom a slúchadlami pre bezproblémový a ničím nerušený rozhovor. Závisí len od vášho účtu, či si svoje pohodlie pri skypovaní vybavíte za niekoľko sto alebo aj desaťtisíc korún.

Test. Vychytávky pre Skype
Telefonujte profesionálne
Dizajn Logitech Quick Call USB Speakerphone vám vyrazí dych, pretože vyzerá ako minipremietač. V skutočnosti je to súprava na efektívne telefonovanie pomocou programu Skype. Telefón obsahuje reproduktory, ktoré sa nachádzajú po bokoch zariadenia, a mikrofón. Na jeho hornej strane sú tri tlačidlá, jedno na zdvihnutie hovoru, druhé na vypnutie mikrofónu a tretie na zrušenie hovoru. Na prednej strane je umiestnený kolieskový obmedzovač hlasitosti, na pravej strane sú konektory na slúchadlá a mikrofón, výhodné
pri súkromných rozhovoroch. Zariadenie sa k počítaču pripája pomocou konektora USB.
Zapožičal: BGS Levi
Cena: 2390 korún

Konferenčný kit
Spoločnosť Canyon dodáva na náš trh zariadenie VoIP Station, ktoré je užitočným pomocníkom na realizáciu firemnej komunikácie. Jeho základom je využitie komunikačného systému Skype. Pred inštaláciou si preto overte, či vo vašom počítači tento program a aktívne konto. Následne sa nainštaluje dodaný spftvér a môžete začať komunikovať. VoIP Station, malé zariadenie, ktoré môžete mať položené na stole, slúži ako mikrofón a reproduktor. Dajú sa k nemu pripojiť externé slúchadlá a mikrofón. Pomocou tlačidiel na zariadení potom možno realizovať hovor, ukončiť ho, nastaviť hlasitosť alebo úplne stlmiť mikrofón (so signalizáciou). Páčil sa nám aj efektný čierny dizajn tohto zariadenia. V našom teste sme toto zariadenie rozbehli na prvýkrát, v podstate postačuje len pripojiť VoIP Station k portu USB a nainštalovať softvér.
Zapožičal: ASBIS SK
Cena: 1207 korún

Na lepší zvuk
Pokiaľ chcete komunikovať napr. v programe Skype alebo iných programoch, potrebujete kvalitné slúchadlá, kombinované s mikrofónom. Jeden z možných príkladov je aj G-Sound AP-508USB. K počítaču sa tieto slúchadlá pripájajú pomocou portu USB a sú pohodlne zložiteľné do tvaru, ktorý umožňuje ich prenášanie. Súčasťou výbavy je aj riadiaci box, pomocou ktorého sa nastavuje hlasitosť alebo úplne zastaví zvuk. Zároveň je tu aj modrá indikácia pripojenia slúchadiel. Na inštaláciu sa nevyžaduje nijaký ovládač. Výkon slúchadiel je 50 mW.
Zapožičal: PC Business
Cena: 947 korún

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. september 2024 23:39