StoryEditor

Ak fond nič nezarobí, môžete skončiť v mínuse

15.01.2007, 23:00

Mnohé zaistené investície negarantujú žiadne zhodnotenie, len návratnosť vložených peňazí. Negarantujú však už, že klient dostane naspäť aj poplatky, ktoré zaplatil.
Banky si pri garantovaných investíciách pýtajú väčšinou vyššie poplatky ako pri klasických podielových fondoch. Termínované vklady ponúkajú dokonca bez akýchkoľvek poplatkov. Ak fond nič nezarobí, znamená to, že klient na konci dostane naspäť vyplatený svoj vklad, nie však poplatky.
Najnižšie vstupné poplatky sa platia po vzniku fondu, v takzvanom upisovacom období. Správcovské spoločnosti v tomto období buď vstupný poplatok znížia alebo ho rovno stanovia na nulu. Ak klient investuje do fondu až po skončení upisovacieho obdobia, musí zaplatiť štandardnú výšku poplatku. Ten býva vo výške okolo 1,5 percenta z investície. Pri investícii 100-tisíc korún, tak klient na vstupnom poplatku zaplatí asi 1 500 korún.
Každý rok si banka alebo správcovská spoločnosť účtuje aj takzvaný správcovský poplatok. Jeho výška je do jedného percenta ročne. Pri fondoch sa správcovský poplatok zahŕňa do výpočtu hodnoty podielu. Klientovi tak tento poplatok priamo nestŕhajú, ale znižuje mu oň výnos. Čím nižší je poplatok, tým vyšší výnos klient môže potenciálne dosiahnuť.
Najvyšší býva výstupný poplatok. Pri zaistených investíciách sa platí len v prípade, že klient nedodrží stanovenú viazanosť investície. Ak si chce niekto vybrať peniaze skôr, musí počítať s tým, že si banka bude za to účtovať aj viac ako desať percent zo svojho vkladu. Z bánk, ktoré v súčasnosti ponúkajú zaistené investície, si najväčší výstupný poplatok účtuje VÚB banka. Za predčasný výber tu klienti zaplatia 12 percent z investície. V ČSOB sa platí jedno percento a v Tatra banke dve percentá.
Peniaze by sa preto mali vyberať pred ukončením lehoty viazanosti len v nevyhnutných prípadoch. Pri niektorých produktoch neumožňujú banky predčasný výber vôbec. Preto by sa mal každý ešte pred investovaním informovať na možnosť predčasného výberu svojho vkladu. Ak niekto chce dať banke peniaze na päť rokov s tým, že mu banka zaručí len to, že mu vráti jeho vklad, ktorý si však nebude môcť vybrať skôr, asi sa oplatí porozmýšľať nad iným produktom.

Koľko zarábajú zaistené fondy

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 21:55