StoryEditor

Aký fotoaparát si vybrať

18.12.2006, 23:00

Pri výbere digitálneho fotoaparátu sa riadime niekoľkými základnými parametrami. Pokiaľ sa nám podarí vybrať ten vhodný, môžeme sa tešiť nielen na krásnu dovolenku, ale tiež pekné spomienky.

Rozlíšenie

Základným parametrom digitálneho fotoaparátu je rozlišovacia schopnosť prístroja. Odkazuje nás na počet pixelov (farebných bodov), z ktorých sa skladá výsledná snímka. Jednoducho povedané -- čím viac pixelov, tým kvalitnejšiu snímku možeme spraviť.

"Na základe toho, na čo plánujete použiť vaše zábery, si vyberáte fotoaparát podľa hodnoty rozlíšenia," vysvetľuje produktový manažér Aleš STANĚK zo spoločnosti Datart.

Rodinné digitálne fotoaparáty môžu mať rozlíšenie v rozsahu 3 megapixely (Mpix) až 10 Mpix. Profesionálne ateliérové prístroje môžu disponovať oveľa vyšším rozlíšením.

Pamäť namiesto filmu

S digitálnym fotoaparátom môžete fotiť, prezerať si podarené zábery a ostatné jednoducho vymazať. Počet záberov, ktoré si v digitálnom fotoaparáte uchováme, závisí od veľkosti pamäti. Metódy digitálneho ukladania záberov sú rôzne:

Typy kariet
Memory stick
-- je vysoko flexibilné médium, ktoré môže byť používané pre rôzne typy digitálnych prístrojov (fotoaparáty, videokamery...) a rovnako pre niektoré MP3 prehrávače. Fototlačiarne s priamou tlačou sú väčšinou vybavené slotom pre tento typ pamäťovej karty, takže do nich môžete pamäťové médium zasunúť a fotografie tlačiť priamo z nej.

SD karty
-- Secure digital karty sú najpoužívanejšie a používajú sa napríklad vo videokamerách, väčšine fotoaparátov, PDA či iných digitálnych zariadeniach, ako sú napríklad MP3 prehrávače.

"V súčasnosti sa bežne požívajú vo veľkosti 128 MB, 256 MB a 512 MB. Aj u nás sú však k dispozícii zariadenia s vyššou pamäťou," vysvetľuje Pavel Sláma, výkonný riaditeľ spoločnosti Datart.

Karty Compact Flash --
sú používané iba pre digitálne fotoaparáty, predovšetkým výrobcov Canon, Kodak a Fuji.

Interná pamäť --
niektoré digitálne fotoaparáty majú aj internú pamäť (RAM), kam sa ukladajú zábery v prípade, že vo fotoaparáte nemáte vloženú žiadnu pamäťovú kartu. Prostredníctvom kábla potom môžete zábery uložené v internej pamäti sťahovať do počítača alebo už priamo tlačiť.

Koľko fotografií je možné uložiť na pamäťovú kartu?

Mpix
1
2
3
4
5
6

Základné funkcie digitálnych fotoaparátov

Pri výbere vhodného digitálneho fotoaparáta je najdôležitejšie si uvedomiť, aké funkcie môže fotoaparát ponúknuť. Tieto možnosti potom porovnávame s našimi požiadavkami.

Zaostrenie
-- automatické zaostrenie je pri digitálnych fotoaparátoch samozrejmé. Jednotlivé typy sa líšia tým, či poskytujú možnosť manuálneho ostrenia, prípadne zámku zaostrenia.

"Pri zabezpečovaní snímok tak získava používateľ oveľa vyššiu flexibilitu. Táto funkcia je určená zdatnejším fotografom," objasňuje produktový manažér Aleš Staněk.

Zoom -- digitálne fotoaparáty ponúkajú dva typy zoomu: optický a digitálny. Optický zoom je dôležitejší. Pohybom šošoviek v prístroji dochádza k zväčšeniu obrazu. Jeho kvalita však ostáva zachovaná. Pri digitálnom zoome sa zväčšia jednotlivé pixely, avšak za cenu zníženia obrazovej kvality. Mnoho prístrojov je vybavených digitálnym, ale aj optickým zoomom. Tak je možné snímaný záber priblížiť aj pri zachovaní vysokej kvality obrazu.

Automatická expozícia
Režim expozície volíte v závislosti od okolností a od toho, akú chcete fotografiu.

"Napríklad v režime ladscape (krajina) prístroj zaostrí skôr na pozadie než na objekty v popredí, v režime twilight (súmrak) prístroj zabráni tomu, aby objekty jasnejších farieb vyzerali pri fotografovaní v tmavom prostredí bledo," vysvetľuje ďalej Aleš Staněk.

Blesk
Drvivá väčšina digitálnych fotoaparátov je vybavených bleskom, ktorý umožňuje fotografovanie i pri nedostatočnom svetle. Môžete si vybrať z rôznych režimov: režim redukcie javu červených očí, režim automatického spustenia blesku a pod...

Zabudovaný displej
Rôzne veľké displeje vám dovolia prehliadnuť si fotografiu ihneď po jej nafotení. Vďaka prehľadnému zobrazeniu ovládačov v rámci jednotlivých menu na displeji môžete pohodlne ovládať nastavenie a funkcie prístroja.

Režim movie
Niektoré digitálne fotoaparáty umožňujú tiež vytvorenie krátkeho videozáznamu. Môžete sa stretnúť s prístrojmi vybavenými režimom MPEG HQ, ktorý zaručuje záznamy vysokej kvality i zvukovej nahrávky. Obraz síce nedosahuje úroveň rozlíšenia, ktorá je bežná pri videokamerách, obrazový záznam však môžete posielať e-mailom.

Sekvenčný režim
Aj vy môžete vďaka dnešným fotoaparátom detailne zdokumentovať určitú udalosť v krátkom okamihu.

"Prístroj v rýchlom slede exponuje jednotlivé snímky v čase, keď držíte tlačidlo spúšte stlačené. Táto funkcia je ideálna na zachytenie športových udalostí," opisuje produktový manažér Aleš Staněk z Datartu.

Príslušenstvo
Používanie digitálnych fotoaparátov je jednoduché a zábavné. Tieto vlastnosti možno ešte zdôrazniť použitím vhodného príslušenstva.

Kolíska
-- Niektoré digitálne fotoaparáty sú vybavené kolískou uľahčujúcou sťahovanie záberov do počítača. Kolísku môžete mať neustále prepojenú s počítačom a v okamihu, keď budete chcieť stiahnuť zábery do nej, fotoaparát jednoducho vložíte a prenos dát prebehne automaticky. Niektoré kolísky slúžia tiež k nabíjaniu batérie prístroja.

Tlačiarne -- Priaznivci digitálneho fotografovania si môžu pridaním fototlačiarne zostaviť vlastné súkromné stolné fotolaboratórium. Niektoré tlačiarne teraz umožňujú priamu tlač z fotoprístroja alebo z pamäťovej karty.

Batérie
-- V technických parametroch digitálneho fotoaparátu nájdete informácie o tom, či je napájaný tužkovými batériami formátu AA alebo batériami, ktoré je možné dobíjať.

Pamäť -- Pamäť fotoprístroja môžete zvýšiť zvolením pamäťovej karty s väčšou kapacitou pamäti. Budete tak môcť ukladať väčší počet záberov a zábery vo väčších formátoch.

Prenos fotografií z fotoaparátu
V okamihu, keď sú zábery uložené na karte alebo v pamäti fotoaparátu, ich môžete cez kolísku alebo prostredníctvom priameho prepojenia napr. USB káblom stiahnuť do počítača alebo notebooku. Snímky si môžete ukladať do PC a vytvárať si tak virtuálny fotoalbum. Pokiaľ máte pamäťovú kartu a fototlačiareň podporujúcu priamu tlač, môžete kartu vložiť do slotu pre pamäťové karty na tlačiarne a tlačiť fotografie priamo.

Editácia fotografií
S fotografiami stiahnutými do počítača alebo notebooku môžete pracovať prostredníctvom softvétu pre editáciu fotografií. Je možné upravovať farby, jas kontrast alebo ostrosť záberov. Väčšina softvéru umožňuje kombináciu jedného záberu s druhým alebo vymazaním nechcených záberov.

Zdieľanie fotografií
Svoje obľúbené fotografie môžete poslať priateľom e-mailom alebo vystaviť na webových stránkach, na ktorých sú k dispozícii on-line fotoalbumy. Pokiaľ máte CD/DVD napaľovačku, môžete si fotografie uložiť na CD alebo DVD.

Rozlíšenie a maximálna veľkosť záberu

Rozlíšenie fotoaparátu
1 Mpix a menej
2 Mpix
3 Mpix
4 Mpix a více

Koľko fotografií je možné uložiť na pamäťovú kartu?

Mpix
1
2
3
4
5
6

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 16:41