StoryEditor

Vitamínová hrozba

09.06.2003, 00:00

Reklama propaguje zdravý životný štýl. Presviedča človeka, že sa vďaka vitamínovým preparátom vyhne chradnutiu a starnutiu. Bez multivitamínu na raňajky by nebol "in". A vedecký svet medzitým odkrýva nepríjemné tajomstvá: nadmerné dávky vitamínov a minerálov môžu zničiť obličky, pečeň, nervovú sústavu, kosti aj imunitu.
Vitamíny a minerály sú látky, ktoré telo potrebuje, aby v ňom fungovali dôležité reakcie -- napríklad tvorba hormónov, červených krviniek, kostnej drene -- alebo aby sa prenášali vzruchy medzi neurónmi. Vedecký svet vie, že tieto procesy spúšťajú, ale stále skúma, ako to robia. Pri hľadaní odpovedí vyšlo najavo, že väčšie množstvá vitamínov alebo minerálov môžu telu škodiť. V snahe byť čo najzdravší si hladiny vitamínov a minerálov zvyšujeme tzv. syntetickými doplnkami výživy. Bez rizika? Naposledy vztýčilo varovný prst britské ministerstvo zdravotníctva. Uverejnilo výsledky skúmania UK's Food Standard Agency -- inštitúcie, ktorá dozerá na zdravú výživu: "Ak sa dlhý čas užívajú veľké dávky minerálov, ako sú beta-karotén a zinok, človek riskuje nezvratné poškodenie zdravia," cituje zo štúdie britská BBC.
Prírodné alebo syntetické? Na otázku však neexistuje jednoznačná odpoveď. Ich zloženie je takmer rovnaké. Aj v odborných kruhoch jedni vyznávajú prirodzenú cestu -- stravu, v ktorej n...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 08:40