StoryEditor

Staré štáty sa boja "poľského inštalatéra"

13.07.2005, 00:00

Európsky parlament podporil návrh komisie uvaliť finančné pokuty na firmy, ktoré získajú financie z európskych fondov, no po ich získaní sa premiestnia do inej oblasti. Tento návrh podporil aj poslanec Vladimír Maňka. "Prostriedky zo štrukturálnych fondov a z Kohézneho fondu sú určené na rozvoj zaostalých regiónov, a nie na financovanie zisku súkromných spoločností. Účelom európskych fondov nie je primárne tvorba zisku pre súkromné firmy, ale rozvoj regiónov a znižovanie rozdielov medzi bohatými a chudobnými regiónmi. Nebolo by preto správne, ak by subjekty, ktoré získajú podporu v súvislosti so svojimi aktivitami v konkrétnej krajine či regióne, následne, po prevode financií, zmenili miesto svojho pôsobenia," komentoval návrh komisie.
Celkom iný názor má Zita Pleštinská, poslankyňa EP za SDKÚ. "Tento návrh hodnotím ako protilisabonský. Postihuje podnikateľa, ktorý sa správa prirodzene, keď plánuje preniesť svoju výrobu do iného členského štátu únie, v ktorom nájde rovnako kvalifikovanú a menej nákladnú pracovnú silu. Tu je práve paradox. Staré štáty sa boja ´poľského inštalatéra´ pustiť za bývalú železnú oponu, a zároveň sú macošské k svojim podnikom, ktorým bránia ísť za ´poľským inštalatérom´ do jeho krajiny," konštatuje Pleštinská.
Podľa nej podnikateľ, ktorý čerpal štrukturálne fondy, určite nevedel, že raz ho niekto nelogicky prinúti desať rokov zostať v oblasti s drahou pracovnou silou, ktorá ho ekonomicky položí. Možno, keby to bol vedel, bol by si rozmyslel, či má túto výhodu prijať.
DPH ako problém
Nové členské krajiny požadovali, aby sa DPH započítavala do nákladov, ktoré je možné financovať z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Ako vysvetlil Maňka, DPH je v súčasnom programovacom období do konca roka 2006 oprávneným nákladom pre subjekty, ktoré nie sú platcami DPH. Týka sa to hlavne samospráv a neziskových organizácií. To znamená, že Európska komisia dnes prepláca DPH štátom a tie následne konkrétnym subjektom. "Pre Slovensko je to dobré, ale zakladá to nerovnosť v rámci jednotlivých štátov. Táto nerovnosť znamená, že Slovensko získa od Európskej únie preplatenú DPH vo výške 19 %, kým napríklad Česká republika len vo výške 5 %, lebo medzi krajinami sú rozdiely v sadzbe DPH. Túto DPH v konečnom dôsledku získava štát do svojej pokladnice a môže ju použiť, na čo potrebuje. Hlasoval som za zachovanie tohto systému, v súlade s výsledkami mojich rokovaní s pracovníkmi ministerstva financií SR, aj keď som vedel, že to neprejde. Spolu so mnou hlasovalo 260 poslancov, hlavne z nových členských krajín, čo, samozrejme, nestačilo na schválenie návrhu. Predtým sme niekoľkokrát zorganizovali stretnutia k tejto problematike a hlasovali sme v súlade s našimi dohodami v rámci nových členských štátov. Tento náš tlak nakoniec vyústil do kompromisu. Poslanci EP prijali väčšinou hlasov kompromisný návrh, ktorý sme pripravili vo frakcii európskych sociálnych demokratov. Európsky parlament v tomto návrhu žiada Európsku komisiu, aby v spolupráci s kohéznymi krajinami našla riešenie, ktoré ušetrí samosprávam finančné prostriedky na DPH pri projektoch financovaných z Európskeho fondu pre regionálny rozvoj. Toto riešenie môže priniesť našim mestám a obciam úsporu až 19 % finančných prostriedkov oproti pôvodnému návrhu Európskej komisie. Predpokladá to, samozrejme, dohodu Európskej komisie s vládami jednotlivých štátov. V opačnom prípade by hrozilo, že slabé regióny nebudú schopné tieto projekty spolufinancovať," dodal Maňka.
Nezapočítanie dane z pridanej hodnoty považuje Zita Pleštinská za veľkú politickú chybu a necitlivé rozhodnutie voči novým členským krajinám. "Nerozumiem prístupu poslancov starých členských krajín neuznať rovnaké pravidlá novým krajinám, ktoré dlhé roky využívali ich krajiny. Veď politika kohézie nie je len o prerozdelení príjmu medzi bohatými a chudobnými. Je to jediný finančný nástroj na zvýšenie rastu a konkurenčnej schopnosti EÚ. Bez rastu nebudú ľudia lepšie žiť," komentovala toto rozhodnutie.
Ustanovenie nerefundovať DPH môže výrazne sťažiť príjemcom čerpanie peňazí. Postihne to podľa nej hlavne menších žiadateľov (malé obce) z chudobných krajín novej desiatky, ktorí budú vyradení z väčších investícií vzhľadom na svoju insolventnosť uhradiť DPH.
Tento návrh podľa nej opäť rozdelil úniu na dva bloky, na staré a nové krajiny. "Aj napriek tomu, že hlas nových krajín nebol vypočutý, neistota okolo štrukturálnych politík by mohla ešte viac podlomiť dôveru občanov v európsky projekt, preto sme zahlasovali za túto správu," dodala Pleštinská.
Na obnovu panelákov a zamestnanosť
Prostredníctvom ERDF by sa podľa EP nemali podporovať ani výdavky na bývanie okrem tých, ktoré by sa týkali rekonštrukcie sociálneho bývania, ktoré bude šetriť energiu a chrániť životné prostredie v súvislosti s udržateľným rozvojom miest.
V tejto veci vyvíjali aktivity hlavne poslanci z nových členských krajín, pretože ide predovšetkým o rekonštrukciu problémových "panelákov", ktorých je u nás veľa. Podľa väčšiny poslancov a podľa komisie, výdavky na bývanie nie sú klasickými investíciami do rozvoja regiónov, ktoré sú v prospech celej EÚ. Podpora bývania je samostatnou úlohou každého štátu. "Myslím si, že zahrnutie nákladov na bývanie do kategórie umožňujúcej využívanie prostriedkov z fondov by pomohlo obciam a mestám vyriešiť vážne otázky bývania hlavne pre mladé rodiny a prispelo by to k lepšiemu demografickému vývoju starnúcej Európy," pripomína Pleštinská.
Poslanec Miroslav MIikolášik s českým poslancom Janom Březinom navrhli, aby sa z Európskeho sociálneho fondu kompenzovali negatívne dôsledky vylúčenia pracovníkov z nových členských štátov z trhu práce EÚ.
"EÚ15 zatvára pred novými členmi svoje pracovné trhy v nádeji, že reštrikcie ju ochránia pred konkurenciou. Od minuloročného rozšírenia EÚ imigrácia pracovnej sily z nových štátov nedosiahla úroveň, pred ktorou varovali kritici rozšírenia. Aj napriek tejto skutočnosti okrem troch krajín ostatné krajiny prijali voči novým krajinám, teda aj Slovensku, prechodné dvoj- až sedemročné opatrenia, ktoré po zvážení môžu ešte predĺžiť. Táto skutočnosť zvyšuje právnu neistotu vytvárania nových pracovných miest," komentovala Zita Pleštinská skutočnosť, že ani tento návrh poslancov nenašiel podporu v parlamente.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 03:28