StoryEditor

Na projekty môže prispieť aj EIB

04.11.2003, 23:00

Európska investičná banka (EIB) je autonómnou inštitúciou v rámci Európskej únie, ktorej úlohou je financovať investičné zámery, a tým prispievať k vyrovnanému rozvoju únie. Bola založená Rímskou zmluvou v roku 1958, na základe ktorej vzniklo Európske hospodárske spoločenstvo.
Banka získava väčšinu finančných prostriedkov na kapitálových trhoch a financuje investičné zámery, ktoré zodpovedajú politickým cieľom únie. Jej vlastníkom sú členské krajiny Európskej únie, ktoré spoločne upísali svoj kapitál. Slovensko sa počas prístupových rokovaní s Európskou úniou zaviazalo, že v Európskej investičnej banke upíše kapitál vo výške 408 miliónov eur. Od dátumu vstupu do únie by sme mali zaplatiť banke vyše 20 miliónov eur. Tento príspevok sa má realizovať formou ôsmich splátok v rokoch 2004 až 2009.
Banka patrí k najväčším medzinárodným poskytovateľom pôžičiek. EIB je finančne nezávislá a nie je podporovaná z rozpočtu Európskej únie. Na jej čele stojí rada guvernérov, ktorú tvoria ministri financií všetkých členských krajín.
Slovensko pritom bude využívať služby EIB pri spolufinancovaní projektov, na ktorých realizáciu sa budú čerpať prostriedky z fondov únie. Prostriedky banka požičiava na financovanie projektových investícií. Banka financuje predovšetkým projekty verejného a súkromného sektora v oblasti dopravy, telekomunikácií, priemyslu, energetiky, cestovného ruchu a v súčasnosti aj v oblasti vzdelávania a zdravotníctva. Pomáha kandidátom na vstup pri zavádzaní ekologických noriem Európskej únie a podporuje výstavbu transeurópskych energetických, telekomunikačných a dopravných sietí. Financované projekty v oblasti priemyslu sa často viažu na spoločnosti typu joint ventures s partnermi z únie alebo na investície podnikov z územia EÚ. Štát, miestne korporácie, obce a súkromné alebo verejné podniky majú prístup k prostriedkom za rovnakých podmienok.
Na väčšie projekty s investičnými nákladmi viac ako 25 miliónov eur poskytuje EIB nositeľom projektov zvláštne pôžičky priamo alebo nepriamo so zapojením štátnej inštitúcie alebo banky.
Menšie a stredné projekty s celkovými investičnými nákladmi pod 25 miliónov eur môžu byť financované z globálnych pôžičiek EIB vybratým partnerským bankám. Partnerské banky požičiavajú tieto prostriedky Európskej investičnej banky prevažne malým a stredným podnikom a obciam. Posudzujú každý projekt, znášajú úverové riziko a stanovujú úverové podmienky pre koncových dlžníkov.
Pri žiadostiach o pôžičku neexistujú žiadne osobitné formality. Žiadosti o financovanie sa musia v každom prípade vzťahovať na konkrétne projekty. Je totiž potrebné zabezpečiť schválenie príslušnými úradmi danej krajiny. Dokumentácia by však mala obsahovať všeobecné údaje a údaje právneho charakteru o podniku a jeho hlavných partneroch, tiež technické, ekonomické a finančné údaje.
Informácie o financovaní pre Slovenskú republiku:
J. Vrla
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Tel. č.: +352 43796266
Fax: +352 43797484

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 16:17