StoryEditor

Pobaltské krajiny a Poľsko chcú postaviť jadrovú elektráreň v Litve

06.07.2007, 15:57
Autor:
TASRTASR

Premiéri Litvy, Lotyšska a Estónska sa dnes dohodli, že ich národné energetické spoločnosti podpíšu akcionársku dohodu s Poľskom o výstavbe jadrovej elektrárne v Litve.

Zatiaľ nie je jasné, či inštalovaný výkon jadrovej kapacity bude 1 600 alebo 3 200 megawattov (MW). Podľa expertov sa ju nepodarí uviesť do prevádzky pred rokom 2015.

Jadrová elektráreň by mala skončiť so závislosťou pobaltských krajín na importe elektrickej energie z Ruska. To sa týka aj samotných jadrových zariadení. Estónsky premiér Andrus Ansip povedal, že v novej kapacite bude americká, európska alebo japonská technológia.

Elektráreň bude v Litve postavená neďaleko ešte fungujúcej ignalinskej atómky, ktorú musia Litovčania v súvislosti s podmienkami pre vstup do EÚ odstaviť v roku 2009.

Dnešné rokovanie vo Vilniuse, ktoré malo byť pre rozhodovanie o projekte jedným z kľúčových, však ovplyvnila neúčasť poľského premiéra Jaroslawa Kaczynského na ňom. V účasti mu zabránili nešpecifikované problémy v poľskej vláde.

Informovala o tom DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 19:13