StoryEditor

Nová šanca pre Valentoviča

11.07.2007, 00:00
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič (nominant Smeru-SD) už nehovorí o jednej štátnej zdravotnej poisťovni.

Najnovšie chce však poisťovniam obmedziť ich zisk a znížiť fond, ktorý slúži na správu poisťovní, zo štyroch na tri percentá.
Tento návrh je súčasťou novely zákona o zdravotnom poistení, ktorú včera Legislatívna rada vlády schválila - no s pripomienkami. "Poukazovali sme na rizikovosť vo vzťahu k investíciám zahraničných subjektov," potvrdila pre HN podpredsedníčka legislatívnej rady Anna Vitteková. Združenie zdravotných poisťovní upozorňuje - ak to v parlamente prejde, budú žalovať štát. Valentovičov návrh podľa nich poisťovniam spôsobí škodu 30 miliárd korún. Navyše ho považujú aj za protiústavný. "Ak to schváli parlament, obrátime sa na Ústavný súd," potvrdil HN prezident združenia Igor Dorčák.
Minister sa však bráni. "Sme presvedčení o správnosti svojich krokov," reagovala Valentovičova hovorkyňa Silvia Balázsiková. Ministerstvo sa avizovaných súdnych sporov preto neobáva.
Predchádzajúce návrhy ministerstva zdravotníctva "išli" priamo za zrušením súkromných zdravotných poisťovní. S tým nesúhlasili koaliční partneri zo SNS a ĽS-HZDS. Poslanec SNS Štefan Zelník dnes tvrdí, že nechce, aby poisťovne boli podfinancované, ak sa im zníži použitie správneho fondu o jedno percento. Na druhej strane tvrdí, že poisťovne by mali uvažovať nad tým, ako vrátiť peniaze do systému zdravotného poistenia lekárom a nemocniciam.
Súkromné poisťovne tvrdia, že štát ich chce vytlačiť z trhu. "Premiér aj minister verejne prezentovali, že súkromným poisťovniam tak znepríjemnia život, že samy odídu," tvrdí Igor Dorčák, prezident Združenia zdravotných poisťovní.
Člen Legislatívnej rady vlády Vladimír Hutta upozornil, že ministerstvo zdravotníctva nedoriešilo rozpory, ktoré k návrhu mal aj Protimonopolný úrad. Legislatívci odporučili ministrovi uvažovať aj o novom zákone o zdravotných poisťovniach. Mal by aj preskúmať stanoviská, ktoré proti návrhu predložilo Združenie zdravotných poisťovní. Hutta pripustil, že obmedzením zisku dochádza k "určitému obmedzeniu" podnikateľov z cudziny. "Čiže, mohli by sa uchádzať o náhradu na základe zmlúv o ochrane investícií."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. júl 2024 14:05