StoryEditor

Riaditeľ VÚB odchádza

28.06.2007, 16:11
Autor:
TASRTASR
Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VÚB banky Tomas Spurny odchádza k 31. júlu z vedenia banky. Po piatich rokoch opúšťa aj banku samotnú i Slovensko.

"O tri týždne, 20. júla na zasadnutí dozornej rady banky rezignujem na svoju funkciu s termínom ku koncu júla," spresnil Spurny. Dozorná rada potom schváli nového predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa.
Otázku, kam odchádza, necháva zatiaľ Spurny nezodpovedanú. "Čo budem robiť v budúcnosti, o tom budem hovoriť, keď tu skončím svoju misiu," vyhlásil. Podľa českých médií by mal nastúpiť do úzkeho vedenia českej finančnej skupiny PPF Group.
Pred príchodom do Bratislavy pôsobil Spurny 2 roky v Komerčnej banke v Prahe. Podľa internetového denníka aktualne.cz sa v nej okrem iného podieľal na príprave privatizácie. "Predaj Komerčnej banky francúzskej Societé Générale za 40 miliárd Kč sa pritom v Česku považuje za jednu z najúspešnejších privatizácií," pripomína denník.
Hlavný akcionár VÚB banky, talianska banková skupina Intesa Sanpaolo, vymenovala Spurneho do čela VÚB v máji 2002, niekoľko mesiacov po jej privatizácii. Spurny úspešne viedol reštrukturalizáciu a hlbokú transformáciu bývalej štátnej banky na modernú, transparentnú a klientsky orientovanú organizáciu, ktorá v súčasnosti obsluhuje viac než 1,1 milióna klientov.
Dôsledným plnením finančných a iných cieľov, ktoré banke vytýčila jej materská spoločnosť, sa VÚB pod vedením Spurneho dostala na špičku najziskovejších a najefektívnejších finančných inštitúcií na Slovensku. Výrazne k tomu prispel aj vstup banky na trhy, na ktorých dovtedy nepôsobila. V roku 2004 sa úspešne angažovala v dôchodkovej reforme, keď spolu s poisťovňou Generali založila dôchodkovú správcovskú spoločnosť VÚB Generali. Tá má v súčasnosti viac ako 200 000 klientov. O rok neskôr VÚB upevnila svoje postavenie na trhu poskytovania pôžičiek obyvateľstvu akvizíciou najúspešnejších slovenských značiek v oblasti splátkového predaja Quatro a Triangel - a ich začlenením do novej dcérskej spoločnosti Consumer Finance Holding.
"Moje funkčné obdobie za kormidlom VÚB bolo najcennejšou časťou môjho profesionálneho života," konštatoval Spurny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 09:47