StoryEditor

Za turistikou na Slovensko prišlo vlani 14 000 Japoncov a 1 400 Číňanov

09.08.2006, 12:12
Autor:
TASRTASR

Za turistikou na Slovensko prišlo v roku 2005 viac ako 14 000 Japoncov a vyše 1 400 Číňanov, čo bol medziročne rast o takmer 35 % a o viac ako 80 %. "I keď sa tradične záujem turistov o Slovensko v roku 2006 očakáva z ČR, Poľska a Maďarska, vyšší počet hostí ako vlani by mal prísť aj z Japonska a Číny."
Odhaduje to Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR), ktorá realizuje programy štátnej propagácie s cieľom prilákať zahraničnú klientelu a zlepšiť tak ukazovatele aktívneho zahraničného cestovného ruchu SR. Uviedla to zastupujúca generálna riaditeľka SACR Agnesa Klimová.
Pre čínskych turistov, podotkla, sú zaujímavé kultúrno-historické pamiatky Slovenska a mesto Bratislava. Láka ich folklór, tradície a príroda či splavovanie Dunajca.
Ako ďalej pripomenula, SACR sa od roku 2004 intenzívne zameriava na propagáciu Slovenska v Číne v rámci spoločných aktivít partnerských národných turistických agentúr ČR, SR, Poľska a Maďarska. Komisia čínskych a európskych expertov udelila SACR cenu Gold Metal v kategórii najlepšia inovácia produktu CR.
V 1. polroku 2006 sa SACR zúčastnila na dvoch turistických veľtrhoch v Šanghaji a Pekingu (WTF, BITE), pripravila tri infocesty pre čínskych novinárov a uskutočnila prezentácie o Slovensku.
Čínski turisti podľa Klimovej vo väčšom počte navštívia Slovensko ešte v tomto mesiaci a už na september je avizovaná skupina ďalších 100 Číňanov. Stúpajúce čísla o príjazde turistov z východnej Ázie, zvlášť z Číny, a to trojciferný nárast (v %) v roku 2005 zaznamenávajú aj okolité krajiny, Rakúsko, Nemecko a Francúzsko. Vlani vycestovalo do zahraničia viac ako 31 miliónov Číňanov a do roku 2020 by sa ich počet mal zvýšiť každoročne o 12,5 %. Tento trend chce zachytiť aj Európska komisia cestovného ruchu (ETC) a plánuje spustiť čínsku verziu spoločného internetového portálu www.visiteurope.com.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 03:30