StoryEditor

Gazprom uvažuje o spolupráci s Iránom

26.06.2006, 16:55
Autor:
TASRTASR

Ruský plynárenský gigant Gazprom uvažuje o spoločných ropných a plynárenských projektoch s iránskymi štátnymi energetickými spoločnosťami.
Výkonný riaditeľ Gazpromu Alexej Miller sa dnes stretol s námestníkom iránskeho ministra ropného priemyslu Mohammadom Hadim Nejadom Hosseinianom, aby rokovali o vytvorení spoločných firiem, ktoré by skúmali ťažobné možnosti a následne sprístupňovali náleziská ropy a plynu, rovnako ako transportovali a predávali vyťaženú ropu a plyn. Dnes to uviedol ruský štátny koncern vo svojom vyhlásení.
Rusko má úzke obchodné vzťahy s Iránom aj napriek medzinárodným obavám týkajúcim sa jadrového programu krajiny. Moskva má s Teheránom uzatvorené zbrojárske kontrakty v hodnote stoviek miliónov dolárov. Rusko tiež v Iráne buduje atómovú elektráreň za 800 miliónov USD, čo je v prepočte 24,5 miliardy SKK. Podľa šéfa ruskej Federálnej agentúry pre atómovú energiu Rosatom Sergeja Kirijenka práce pokračujú podľa plánu a elektráreň by mala byť dokončená v roku 2007.
Stretnutie Millera s Hosseinianom v moskovskej centrále Gazpromu sa uskutočňuje deň po tom, ako iránsky minister ropného priemyslu Kazem Vaziri Hamaneh pohrozil prerušením dodávok ropy, ak budú na Irán uvalené sankcie kvôli jeho jadrovému programu.
Informovala o tom agentúra AP.
(1 USD = 30,632 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. júl 2024 03:36