StoryEditor

Gazprom chce získať väčšinu v srbskom plynárenskom koncerne Jugorosgaz

01.02.2006, 07:53
Autor:
TASRTASR

Ruský plynárenský gigant Gazprom chce prevziať väčšinový podiel v srbskej plynárenskej spoločnosti Jugorosgaz. Gazprom už v súčasnosti kontroluje 50 % akcií Jugorosgazu, zvyšné podiely patria štátnym energetickým koncernom. Srbský denník Politika dnes informoval, že zodpovedajúci kontrakt by mal byť dokončený v závere týždňa.
Jugorosgaz založil v roku 1996 Gazprom spoločne so srbskými partnermi. Polovicu podielov v srbskom Jugorosgaze vlastní štátny ropný koncern NIS (Naftna industrija Srbije) spolu so štátnymi importérmi plynu spoločnosťami Progres a Progres gas trading.
Podľa denníka chce Gazprom zvýšiť svoju účasť v Jugorosgaze získaním ďalších 23 % akcií, ktoré v súčasnosti vlastnia firmy Progres a Progres gas trading. Kúpna cena predstavuje 4,5 milióna EUR, čo je v prepočte asi 168,1 milióna SKK.
Gazprom ako väčšinový vlastník Jugorosgazu by mal podľa srbského denníka exkluzívne právo na výstavbu siete plynovodu na juhu Srbska s celkovou dĺžkou 524 kilometrov. Výstavba plynovodu si vyžiada potrebné investície približne 100 miliónov EUR.
Prednedávnom deklaroval svoj záujem o získanie väčšinového podielu aj ropný koncern NIS, ktorý v súčasnosti kontroluje 27 % akcií Jugorosgazu.
Hlavným dôvodom predaja 23-% podielu ruskému plynárenskému gigantovi sú podľa denníka vysoké dlhy firiem Progres a Progres gas trading, ktoré sa odhadujú na 418 miliónov EUR.
Informovala o tom rakúska agentúra APA.
(1 EUR = 37,357 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 01:22