StoryEditor

Ruská ekonomika vo februári medziročne vzrástla o 8,3 %

26.03.2007, 18:41
Autor:
TASRTASR

Ruská ekonomika vo februári medziročne vzrástla o 8,3 %. Motorom rýchleho rastu boli investície rovnako ako vysoký domáci dopyt. Uvádza sa to v mesačnej správe ruského ministerstva hospodárstva.
V priebehu prvých dvoch mesiacov roka dosiahol rast hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny 8,4 %. V rovnakom období vlani to bolo iba 5,1 %. Ministerstvo tiež revidovalo januárovú mieru rastu na 8,5 % z pôvodne odhadovaných 7,2 %.
"Vysoká miera rastu ekonomiky na začiatku roka 2007 vychádza z prudkého rastu investícií, stavebníctva a výroby. Podporila ju aj vysoká úroveň spotrebiteľského dopytu," uvádza správa ministerstva. Rast príjmov a reálnych miezd, rovnako ako boom spotrebiteľských úverov podporili maloobchodný predaj.
Medziročná miera rastu čistých miezd vo februári dosiahla 12,5 %, pričom reálne mzdy sa zvýšili o 17,5 %. Rast exportu sa však spomalil predovšetkým kvôli poklesu ceny ropy na svetovom trhu. Import pokračoval v rýchlom zvyšovaní, čomu pomohli aj vysoké investície a silný rubeľ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. júl 2024 15:29